Дома
Кника “За Вормица и Вормичаните” PDF Печати Е-пошта
Четврток, 14 Август 2014 22:30

 

 

Авторот Коле Нина издаде книга “За Вормица и Вормичаните книгата опишува историјата, обичајте, културата на село Врница и Бормичаните. Авторот со ова книга дава значен придонес за зачувување и промоција на македонската култура, и традиција на областа Голо Брдо. Книгата “За Вормица и Вормичаните ќе помогне многу за новите генераци, за се запознат со македонската култура на македонците во Албанија. Кингата е испечатено на албански јазик се прават напори да се испечати и на македонски јазик.

Куса биографија на авторот:

Коле Торпе Нина роден на 07.12.1947 година во село Врница, Голо Брдо. Основно образование има завршено во родното село, зарши средно воено училиште струка врски, и факултет за електро инџинер во Тирана.


www.ilinden-tirana.com

 
Поставена биста на големито писател Стеријо Спасе во Глобочани–Мала Преспа PDF Печати Е-пошта
Четврток, 14 Август 2014 15:43

 

Денеска во Глобочени-Мала Преспа е поставена бистата на големиот писател од македонско потекло во Албанија, Стерјо Спасе. Бројната македонска заедница во Албанија, тамошната културна јавност, Министерството за култура и други повикани институции, денеска со повеќе манифестации во селото Глобочани, неговото родно место, го одбележуват големиот јубилеј-100 години од раѓањето на Стерјо Спасе. Манифестациите ги организира општина Пустец. Бистата на писателот Стерјо Спасе, поставена во селото Глобочани, е донација на македонскиот бизнисмен Минчо Јорданов авторско дело од Валентина Стефановска, бесплатно изработено за Македонците во Албанија.Во организација на Општината Пустец, денеска се одржува фолклорниот фестивал: “Преспе-2014” со учество на фолклорни групи од Мала Преспа. Стерјо Спасе, голем мајстор на пишуваниот збор, е роден 1914 година во Глобочани. Починал во 1989 година во Тирана.Тој е поснат писател од македонско потекло и еден од најзначајните претставници на современата албанска поезија. Познат е и како антологичар, преведувач, учебникар и собирач на македонски народни умотворби.


www.ilinden-tirana.com

 
Летен камп - 2014 "Ја сакам Македонија“ PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 11 Август 2014 15:35

 

Македонско друштво “Илинден“-Тирана учестуа на Летен камп-2014 "Ја сакам Македонија“ со 2 деца Македонци од Тирана. Македонско друштво “Илинден“Тирана Огранок Голо Брдо учестува со 7 деца Македонци од областа Голо Брдо. Летен камп-2014 „Ја сакам Македонија“ е под покровителство на Владата на Република Македонија, а во организација на Министерството за надворешни работи од 10 до 17 август  во Охрид, Република Македонија првпат ќе учествуваат 100 ученици Македонци од соседните земји, од балканските земји и од дијаспората. Програмата на кампот опфаќа содржини за подигање на степенот на учесниците за познавањата за Македонија од областа на македонскиот јазик, историјата, географијата, културата, обичаите и традицијата, како и меѓусебното поврзување и соработка. Престојот на учесниците на Летниот камп Охрид -2014 "Ја сакам Македонија“ ќе биде збогатен со забава и спортски игри, како и со посета на повеќе културно-историски знаменитости во градот Охрид и Охридското крајбрежие Самоиловата тврдина, Галеријата на икони, Плаошник, црквата Св. Софија, манастирот Св. Наум и Музејот на вода.


www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение PDF Печати Е-пошта
Петок, 08 Август 2014 22:03

 

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана најостро го осудува повикот на грчките специјалци воени сили. Со пароли антимакедонски, антиалбански и антитурски “Генерал, планините без храна и вода, ние само ке пиеме крв македонски, албански и турски, се пеало”. Самиот чин на ваквите пароли  антимакедонски, антиалбански и антитурски се скандалозни и насилни. Згрозени сме од овој вандалски и нецивилизиран чин кој не доликува и нема место на тлото на Европа. Но треба труд и храброст за да се изградат искрени и пријателски односи  помегу Македонија, Грција и Турција. Апелираме на промисленост и одговорност до владата на Република Грција. Балканот треба да се одлепи од омраза и ксенофобија. Од историјата на омразата и војните меѓу народите кои никому ништо добро не донеле.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Честито Илинден PDF Печати Е-пошта
Петок, 01 Август 2014 10:50

 

 

Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанија во името на Македонско друштво “Илинден“- Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо ви честитаме најголемиот Македонски празник Илинден, да го почитуваме и славиме овој голем ден во чест на  Илинденско востание од 1903 - та.

Македонско друштво Илинден Тирана

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо


www.ilinden-tirana.com

 
Честитка до верниците со Исламска Вероисповед PDF Печати Е-пошта
Недела, 27 Јули 2014 08:27

 


Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо ви честита Фитер Бајрам, со желба за многу лични успеси и бериќетна година.

 

Shoqatës maqedonase "Ilinden"-Tiranë dhe Shoqatës maqedonase "Ilinden"-Tiranë Dega Gollobordë ju uron Gëzuar Fiter Bajramin, me dëshirën për sukses dhe një vit të begatë.

 


www.ilinden-tirana.com

 
Петтата годишна конференција на иселеничките организации PDF Печати Е-пошта
Четврток, 24 Јули 2014 20:00

 

 

Во организација на Агенцијата за Иселеништво во Скопје, Македонија од 23-24 јули 2014 година  се одржи четврта конференција на иселеничките организации. Македонското друштво “Илинден “-Тирана  учестуа како гости на конфернцијата на иселеничките организации со г-дин Ламбе Шатровси преставник на друштвото. На конференцијата присуствуваа 115 претставници од 143 иселенички организации од четири континенти и 20 гости од организации на Македонците и заедниците во соседството. На конференцијата присуствува и пратениците од диаспората во собранието на Република Македонија Ристо Манчев, Павле Саздов, Васко Наумовски.


 

Македонската дијаспора без разлика на сите предизвици никогаш не ги заборавила своите корени, својот македонски јазик, својата вера, својот фолклор и убава песна, односно никогаш не го заборавила својот национален идентитет рече претседателот на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски. На свеченото затворање на конференцијата на иселенички организации претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов доделени одликувања и признанија "Македонија памти" на физички и правни лица од иселеништво за особени заслуги и достигнувања за афирмација на Република Македонија во светот, во сите области на општествено делување.


 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво "Илинден"- Тирана е против новата административно-територијална поделба PDF Печати Е-пошта
Среда, 23 Јули 2014 21:52

 

Македонско друштво "Илинден"- Тирана и Македонско друштво "Илинден"- Тирана Огранок Голо Брдо е против новата административно-територијална поделба, со 61 општини усвоени од страна на собраниската комисија за територијалната реформа, бидеќи во новата териториална поделба ја опфака само Општина Пустец, Македонско друштво "Илинден"-Тирана и  Македонско друштво "Илинден"-Тирана Огранок Голо Брдо бара и општините во Голо Брдо и Гора да останат самостојни бидеќи таму живе голем дел на македонското малцисто. За македонското национално малциство во Република Албанија е чекор назад за почитувањето на правата на македонците припојувањето на општините во Голо Брдо и Гора. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо има надеж дека парламентот на Република Албанија, нема да дозволи да гласа новата мапа на административно-територијална поделба.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо


www.ilinden-trana.com

 
Преставникот на македонскот малциство во државниот комитет против територијална поделба PDF Печати Е-пошта
Вторник, 22 Јули 2014 09:38

 

 

Преставникот на македонско малциство во државниот комитет за малциство во Албанија Нико Китани е против новата мапа на административно-територијална поделба, со 61 општини усвоени од страна на Собраниската комисија за територијалната реформа, бидеќи во новата териториална поделба ја опфака само Општина Пустец, преставникот на македонско малциство во државниот комитет за малциство бара и општините во Голо Брдо и Гора да останат самостојни бидеќи таму живе голм дел на македонското малцисто.


www.ilinden-tirana.com

 
Острите реакции на Македонците од Мала Преспа ги прекинаа дивите ископувања PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 14 Јули 2014 21:23

Острите реакции на Македонците од Мала Преспа ги прекинаа дивите ископувања почнати деновиве на островот Мал Град-Мала Преспа во Преспанското Езеро. Според Спасе Мазенковски, историчар, без дозвола албанско-грчка група археолози, како и пред две години, почнала археолошки ископувања без да ја информира локалната власт, а за дозвола не ни станува збор. И пред две години се случи истото. И тогаш по нашата реакција, ископувањата беа прекинати. Жителите од Пустец се вознемирени од илегалното ископување од грчки археолози имајќи ги предвид односите меѓу Македонија и Грција. Грција секогаш ја преиначувала реалноста за Македонија. Бараме од соодветните институции да соработуваат со македонските експерти зашто Грција ќе ја скрие вистината - вели Мазенковски. Според него, пронајдените археолошки предмети треба да се етикетираат според периодот од кој потекнуваат и да се презентира реалноста, но како што вели, не верува во грчките археолози. Затоа, вели Мазенковски, албанските археолози треба да соработуваат единствено со македонските колеги. Грција постојано ја извитоперува македонската реалност. Грција секогаш негирала сe што е македонско и сe што му припаѓало на македонскиот народ. Грција стигна до таму што го негира и името на Република Македонија. Поаѓајќи од тоа, ние сме загрижени дека во овие археолошки ископувања ќе се прикаже нешто друго, само не реалноста. Грција секогаш ја криела вистината кога станува збор за Македонците и затоа сме загрижени и реагираме-вели Мазенковски.Тој тврди македонската археологија е заинтересирана да учествува во заеднички проекти со соседите. Македонските археолози треба да се вклучени во истражувања на островот Мал Град и да бидат дел од тој заеднички тим на колеги од Грција и од Албанија. Иако со години им нудиме соработка на грчките колеги за заеднички проекти, оттаму нема никаква заинтересираност. Управата за заштита на Спомениците на културата во Kорча формирала работна група за верификација на фактичката состојба на терен, по известувањето за ископувањата во Општина Пустец. Од увидот било потврдено дека албанско-грчката група археолози не поседува соодветна документација и оти веќе ископала четири дупки со должина од 5 метри и длабочина од 1 метар. Ископувањата се сметаат за нелегални, па веднаш се прекинати.

МАЛ ГРАД БОГАТ СО АРТЕФАКТИ ОД СИТЕ ВРЕМИЊА

Пред три години заедничка грчко-албанска археолошка експедиција на Мал Град откри гробница со десетина гроба, кои датираат од праисторијата од бронзен до византиски период. Во речиси сите гробови немало инвентар. Гробовите се поставени во гробницата во четири дела. Секој гроб е одвоен од другиот со ѕид, а целата гробница е опкружена со ѕид, што е карактеристика од римскиот период. Истражувања покажаа дека островот Мал Град бил населен уште од праисторијата, односно и пред цар Самуил, каде што била неговата летна палата. Мала Преспа е населена уште во времето на неолитот (7.000 години пр.н.е). Тука се простира богатата историско-археолошка област: неолитското живеалиште (7.000 години пр.н.е) Острово кај с.Туминец, подводното живеалиште на местото Старо Село кај Туминец од бронзениот период, Римскиот пат (2 век н.е.) што ги поврзува село Долна Горица со местото Набели, Ѕидот на Александар Трети Македонски на планинскиот премин Ќафата. Надалеку се познати пештерските цркви од византискиот и поствизантискиот период од 12 до 15 век, кои се наоѓаат на брегот на Преспанското Езеро.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Честитка за статус кандидат за ЕУ PDF Печати Е-пошта
Вторник, 24 Јуни 2014 20:31

Македонско друштво “Илинден”-Тирана го поздравува добивањето статус кандидат за ЕУ на Република Албанија. Добивањето на кандидатскиот статус е во корист на сите граѓани, бидејќи европската перспектива на Албанија е перспектива на иднината. Добивањето на кандидатскиот статус треба да ја охрабри албанската влада, и другите актери компетентни во областа на заштита на малцинствата да направат политики во полза на малцинствата, што ќе овозможи целосно исполнување на петтата препорака на Европската унија која што е поврзана со подобрување на човековите права и правата на малцинствата и ќе се гарантира повисоко ниво на третманот на малцинствата во Република Албанија. Македонско друштво “Илинден”-Тирана ги поддржува албанските институции во продолжување на реформите потребни за членство во ЕУ и ќе  даде својот придонес во исполнувањето на препораките на Европската комисија во однос на правата на малцинствата.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател  Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
Семинар "Биди иницијатор на промени" PDF Печати Е-пошта
Среда, 18 Јуни 2014 22:45

 

Локалната канцелариа на Микрософт за Албанија и Метаморфозис од Репблика Македонија, во соработка со Движењето “Доста” на 18 јуни 2014 во  Хотел Тирана Интернационал организира ден посветен на невладиниот сектор "Биди иницијатор на промени". Присутни на семинарот беше претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо г-дин Ули Халилај и потпретседателот г-дин Алфред Садику.


Претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо Ули Халилај

 

Microsoft NGO Connection Day е посветен на граѓанските организации ќе им овозможи да ги подобрат своите вештини во користење на ИКТ преку интерактивни програми, но исто така да научат повеќе за користењето на можностите кои ги нуди  Микрософт со програмата Youth Spark.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Стартува бродската линија Охрид - Поградец PDF Печати Е-пошта
Вторник, 17 Јуни 2014 22:55

Со звуците на познатата староградска песна „Билјана“ првиот брод денеска отплови во 11 часот и 30 минути и за два часа пристигна на пристаништето во Поградец. Меѓу присутните беа министерот за транспорт и врски на Република Македонија Миле Јанакиески, градоначалникот на општина Охрид Никола Бакрачески. По пристигнувањето во Поградец, Јанакиески и Бакрачески беа пречекани од своите албански колеги, министерот за транспорт и инфраструктура Едмонд Хаџинасто,градоначалникот на Поградец Артан Шкемби, амбасадорот на Република Македонија во Тирана Стојан Карајанов и преставници на Македонската заедница во Република Албанија.


 

Ова е дополнителен сигнал за добрососедските односи меѓу Република Македонија и Република Албанија, но ова е еден проект кој ќе значи зголемување на понудата во делот на туризмот и во Охрид и во Поградец. Оваа пригода ја користам да ги повикам туристичките работници од двете земји да ја искористат оваа линија за да привлечат дополнителен број на туристи во двата града, изјави Јанакиески при слегувањето од бродот во Поградец.Охрискиот градоначалник Никола Бакрачески, вети дека ќе биде дел од заложбите за побрза комуникација помеѓу жителите на двата града. Бродовите од охридското пристаниште ќе пловат до Поградец до15-ти септември. Оваа бродска линија беше долгонајавувана, но сега конечно се реализира благодарение нав владите на двете држави. До 1948 година по езерските води градовите Охрид и Поградец ги поврзувал бродот Корзика. По многу време патниците границата ќе можат да ја поминат по воден пат. Цената на билетите се уште не е позната, но според проценките на туристичките работници таа би чинела околу 15 евра.www.ilinden-tirana.com

 
Тони Грчевски македонскиот активист од Р.Србија интервју за Македонски весник “Илинден”Тирана PDF Печати Е-пошта
Петок, 13 Јуни 2014 22:32

Тони Грчевски е роден во Белград Р.Србија, по мајка и татко Македонец од Струшко. Член на управен одбор 2012-2013 година. на Македониум -Здружение на Македонците во Белград.  Основач на Форумот на младите македонци во Србија и член на управен одбор. Учесник на The Best Promoter of Macedonia Award 2010-2011 година. Член на Националниот совет на Македонците како набљудувач на пописот во Р. Србија 2011год. Претседател на З.К. ВМРО-ДПМНЕ Белград. Студент на Филозофски факултет, Институт за историја Скопје степендист на влада на Република Македонија

Тони Грчевски

Весник Илинден: Како ја оценувате положба на македонската заедница во Р.Србија

Денес, положбата на Македонците во Р. Србија е подобрена со демократските промени 05.10.2000 год. За разлика од 90-тите години на 20. век, за време на режимот Слободан Милошевиќ, кога ги немавме правата кои што ги имаат или требаше да ги имаат малцинствата. Тогаш бевме нарекувани Јужносрбијанци. Денес со овие демократски промени состојбата на македонското малцинство се промени на подобро, со оглед на тоа дека се прифатени како Македонци и официјално признати. Знамето на црвена подлога и 16-кратко сонце е признато од државата Р. Србија како знаме на Македонците во Србија што претставува голем успех пред сè за нас Македонците, а и за самата држава.

Имаме национален совет, македонски здруженија од Врање до Суботица и добра организација. Според последниот попис за 2011 година на целата територија на Р. Србија има 22, 755 Македонци, помалку од 2002 година, што е загрижувачка состојба на овој народ.

Весник Илинден: Македонското малциство колку е пристапено во државни институции

Состојбата во државните институции не е баш сјајна бидејќи доколку се изјасниш како Македонец или членуваш во некои од македонските организации, во мал дел од институциите не си баш добро прифатен. На пример, ако сте член на некоја од српските пратии и не се изјаснувате како Македонец нема да има проблем, додека ако се изјаснувате и работате за македонската кауза тоа станува проблем. Воглавно состојбата се подобрува. Имаме надеж за подобра иднина на овој народ во оваа држава. Со позитивни погледи сме. Има Македонци кои се на државни функции во Р. Србија меѓутоа во многу мал број.

Весник Илинден: Со кои проблеми се соочува македонската заедница во Република Србија

Покрај сите проблеми кои што беа наведени, најголем проблем претставува отсуството на верски права. Кога сакаме да имаме верски служби: крштевки, венчавки, погреби и сл. немаме свештени лица од нашата МПЦ-ОА. Голем број на Македонците примаѓаме на МПЦ-ОА и во тој поглед сме дискриминирани. Затоа бараме и од државните институции на Р. Србија и Р. Македонија и од СПЦ и МПЦ-ОА да пронајдат решение за овој проблем. Сакама да укажам на пример, кога вие во Албанија реагиравте кога не беше поканета МПЦ- ОА сега кога се освестуваше новиот Соборен храм Воскресеније Христово во Тирана кога сите бевте сложни и реагиравте, што не е случај кај нас во Србија. Воопшто никој нема став кога се во прашање нашите верски права или нашите обреди.

Весник Илинден: Како ја оценувате работата на национиот совет, партијата, форумот, здружендата?

Националниот совет како државна институција финансирана од Р.Србија работи солидно. Пред се таму има отсуство на младите образовани кадри кои што можат да придонесат многу повеќе за да се подобри ситуацијата. Националниот совет изработи национална стратегија за Македонците во Р. Србија, меѓутоа во тој поглед јас сум скептик и мислам дека тоа нема да биде со позитивен одговор додека не се променат некои поединци во Националниот совет и се приклучи млад кадар. Овој кадар го има во новооформираниот форум на младите Македонци во Р. Србија. За партијата, како што знае македонската јавност и целата дијаспора на парламентарните избори 2012 година, ДПМС доби едно пратеничко место во Парламентот на Р. Србија. Тоа место го доби Миле Спиркоски, кој според мене, не е компетентна личност да го претставува македонскиот народ, а воедни и држава во Парламентот на Р. Србија. Истоимениот нема политичко искуство, како и поголемиот дел во ДПМС (со исклучок на поединци). Кога македонската јавност дозна дека ќе имаме македонски пратеник беше доста фасцинирана и позитивно реагираше заради подобрувањето на состојбата на Македонците. На првите седници на српскиот Парламент “нашиот“ Миле Спиркоски гласаше за укинување на Министерството на малцински права, а истото да се сведе на канцеларија. Исто така, гласаше за намалување на буџетот на НСНМ. Со ова сакам да кажам дека не беше достоен да не претставува како Македонци, а пред сè не работеше за македонската кауза.

Исто така, во ДПМС нема млади компетентни и образовани Македонци (повторно се работи за исклучок). Со мојов одговор немам намера да ги омаловажувам постарите од мене меѓутоа со тие социјалистички сфаќања од комунизамот неможе да одиме напред, ни партијата, ниту Македонците.

Исто така, сакам да му забележам на целото раководство во ДПМС бидејќи не успеа да направи коалиција со некоја од партиите и да обезбеди повторно пратеничко место. Во Р.Србија во април 2014 год. имаше избори меѓутоа нас немаше кој да не претставува.

Весник Илинден: Дали сте задоволни од реципроцитетот во односот на Р. Србија кон Македонците и Србите во Р. Македонија?

Јас лично не сум задоволен, ќе образложам зошто е тоа така:

I. Додека во Република Македонија има 5-6 српски тв. Канали меѓу која е и државната РТС, ние во Србија немаме ниеден македонски канал, на пример МРТ. Со исклучок на некој приватни кабелски мрежи, сепак тоа е мал дел. Сите кабелски оператори во Србија ги имаат од сите порешни ЈУ репиблики каналите СЛО, РТЦГ, ФБХ, ХРТ 1, ХРТ 2. Да дадам уште една забелешка, а тоа е дека го имавме каналот МРТ 1, меѓутоа истиот беше укинат за да се приклучат два руски канали, иако само незнам за кого.

II. Следен пример е: Претседателските избори во Р. Македонија, а можеби вонредните парламентарни. Каде нашите Македонци ќе се информираат ако го немаат канал кој што ќе ги понуди соодветните информации за да биде еден мост за случувањата во татковината. Нивната информираност нема да биде на соодветно ниво и нема да биде 100% исполнета се додека имаме вакви пропусти. Не се работи некоја комплицирана постапка доволно е повторно да има приклучување на овој канал. Со овој проблем се прави еден вид на асимилација на Македонците во Р. Србија. Затоа бараме од државите да се почитува реципроцитетот и да помогнат да се подобри. Колку сте задоволни со Македонските избори во дијаспората претстедателски-парламентрарни? Јас лично сум задоволен и уште еднаш се покажа дека ние Македонците можеме да се обединиме кога се во прашање македонските национални интереси! Мора да се работи на тоа поле пред се, Македонците да вадат македонски пасоши ќе ви кажам и зошто, бидејќи најголемото гласачко тело од дијаспората е во Србија и Албанија каде што има многу иселеници, но немаат пасоши. Во Италија се виде дека скоро сите имаат МК пасош. Сакам во ова прилика да им се заблагодарам на цела македонска дијаспора што гласаше и што добија Македонец пратеник. Благодарам

Весник Илинден: Зошто македонската заедница не реагира кога се во прашање македонските права во соседните земји (Бугарија, Албанија и Грција)?

 

Тони Грчевски и Никола Ѓурѓај уредник на весникот Илинден

 

Многу добро прашање, и јас исто се прашувам зошто нема реакција. Мислам и сигурен сум дека ние Македонците во Р. Србија сме многу себични и ги уживаме најголемите права од околните земји и имаме мали проблеми во кои што се помеѓу нас, а најмалку од државата Р. Србија бидејќи не сме обединети.

Сакам да им порачам на Македонците во Р. Србија дека ние како Македонци од Белград, Качарево, Панчево, Ниш, сме исти и од еден род македонски, од една мајка Македонија. Така и Македонците во Сандански, Благоевград, Лерин, Солун, Воден, Тирана, Голо Брдо, Гора, Скопје, Гостивар, Струга, Струмица, Крива Паланка и цела македонска дијаспора (Австралија, Америка и Западна Европа).

Секогаш се прашував додека бев во Белгард зошто националниот совет,здруженијата партијата, не реагира кога Македонците имаат проблеми во Бугарија, Грција, Албанија. Зошто некогаш не ги посетиме, да отидеме во Пирин, Лерин, Голо Брдо, Мала Преспа, Гора, или реагираа малку скоро незабележливо.

Весник Илинден: Колку ви помага Р. Македонија како матична земја?

Пред сè најголема помош и подршка имаме од амбасадата на Република Македонија, МНР, и Министерството за култура на РМ, во однос на проекти и различни организации, манифестации и др. Сепак сметам дека тоа не е доволно и дека тие средства треба да се пренасочат во заштитата на Македоцните за да се намали асимилацијата. Зошто ова го кажувам? Сметам дека премногу играме оро и правиме вечери и разни не толку важни манифестации кои немаат голем акцент кон заштитата на намалување на асимилацијата, бидејќи ние со оро, јадење и пие ње- вечери нема да подобриме состојбата.

Весник Илинден: Вашата порака до македонскта заедница во Р. Србија?

Како што кажав погоре, мора, а и треба да дојдат помладите кадри во македонската заедница, НСМ, ДПМС, и да дојдат покомпетентни лица во тие институции. Значи како што веќе наведов не можеме да се заштитиме и да ја намалиме асимилацијата со песни, ора, пиење и јадење бидејќи тоа треба да биде нормално во нормални услови. А како да биде кога на секој попис нè има се помалку и помалку.

Сакам со ова интервју да испратам еден апел до Македонците во Република Србија да се разбудат и да работаат за македонската кауза, а не за лични интереси.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонците во Албанија го прославија Спасовден PDF Печати Е-пошта
Вторник, 03 Јуни 2014 22:07

На 01.06.2014 година во село Горно Крчиште, Маќелара македонците во Република Албанија, го прославија големиот Христиjански празник Спасовден кај црквата Св.Спас која датира од 13 век. По повод шестата прослава по ред за празникот Свети Спас се одржи богослужба. Како и секоја година и ова година за Св. Спас, Македонците од Албанија кој се во емиграција, се вратија во своето родно места и заедно со своите најблиски го прославија Вознесение Христово Спасовден. На прославата присуствуваа Македонци со потекло од Горно Крчиште кои што живат во Тирана, Драч,Скопје, Кичево, Тетово.


Ручек Црква Св.Димитрија

 

www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение PDF Печати Е-пошта
Петок, 30 Мај 2014 14:26

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Огранокот во Голо Брдо е првото друштво од Македонско национално малциство што стана дел од THE ALBANIAN CROWD ова е платформа на сите организации во Република Албанија, која обезбедува информации за секторот на граѓански организаци, малциски организаци и општествени претпријатија во Албанија. Исто така заедничка цел на платформата е унапредување и соработка помеѓу организациите на граѓанското општество. Овој проект се спроведува преку Партнери Албанија и Центарот за менаџирање со Конфликти помогнато од Амбасадата на САД во Тирана. Платформа ке објавува информаци за секторот на граѓанското општество, пројекти и други активности на организации.

Линк:

Македонско друштво “Илинден” –Тирана

http://www.thealbaniancrowd.org/site/item/shoqata-maqedonase-ilinden-tirane/

Македонско друштво “Илинден” –Тирана Огранок Голо Брдо

http://www.thealbaniancrowd.org/site/item/maqedonase-ilinden-tirane-dega-golloborde/

 

www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение PDF Печати Е-пошта
Недела, 25 Мај 2014 22:33

 

Во сите пет варијанти општина Пустец не се укинува и останува посебна општина. Додека општините Стеблево, Требиште, и Големо Острени во Голо Брдо и општините Шиштавец и Запод во Гора во сите пет варијанти се припојуваат со повеќе општини. Во наредните 2 месеци следува јавна дебата за овие предлози и на крајот од јули парламентот ќе гласа за новата територијална реформа. Општина Пустец го задржува тој статус. Но, таа среќа ја немаат општините во областите Гора и Голо Брдо населени главно со Македонци. Со сите пет варијанти кои се предлагаат од министерот за локална работи, се предлага припојување кон други општини. Македонско друштво “Илинден”-Тирана им прдлага на владата на Репблика Албанија и министерот за локална работи општините во Гора и Голо Брдо да останат како посебни или да се организира по една општина за секоја област. За Македонското национално малциство во  Албанија е чекор назад за почитувањето на правата на македонците припојувањето на општините во Голо Брдо и Гора. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден” -Тирана Огранок Голо Брдо има надеж дека владата на Република Албанија и премиерот  г-дин Еди Рама, нема да дозволи да се укинат општините во Голо Брдо и Гора.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо

 

www.ilinden-tirana.com

 
Честит денот на сесловенските просветители Св.Кирил и Методиј PDF Печати Е-пошта
Петок, 23 Мај 2014 14:03

Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанија во името на Македонско друштво “Илинден“- Тирана ви честита денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј основачи на првата словенска азбука – глаголица.

 

 

Të dashur Maqedonas dhe Maqedonase në Republikën e Shqipërisë, Shoqata Maqedonase ”Ilinden”-Tiranë ju uron Gëzuar Shën. Kirilin dhe Metodin themelues e parë të alfabetit slloven - Gllagolica.


www.ilinden-tirana.com

 
Македонското друштво "Илинден" - Тирана со честитка до Претседателот на Република Македонија PDF Печати Е-пошта
Петок, 02 Мај 2014 13:37

 

Почитуван

Д-Р Ѓорге Иванов

Претседател на Република Македонија


Со особено задоволство, од мое име и името на Македонско друштво “Илинден”- Тирана и името на Македонското национално малциство во Република Албанија ви ja честитам изборната победа за претседател на Република Македонија. Македонско Друштво “Илинден”-Тирана безрезерви ja поддржa вашата иницијатива за кандидирање . Македонските граѓани одбраа кој ќе ги води во наредните пет години. Знаете дека во вашето справување со современите предизвици на македонската држава имате огромна поддршка од Македонците во Република Македонија, затоа што напредокот и благодетта на Mакедонскиот народ во Република Македонија претставува поттик за истрајност во напорите за негување и промоција на македонскиот национален, јазичен, културен и духовен идентитет на Македонците каде и да живеат. Завршувајќи го ова наше кратко обраќање од соседна Република Албанија, уште еднаш го упатуваме нашето највисоко почитување до Вас.

Дозволете ми, господине Претседател на Република Македонија, да ви ги упатам изразите на моето највисоко почитување.


Со Почит

Никола Ѓурѓај

Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана


www.ilinden-tirana.com

 
Македонското друштво "Илинден" - Тирана со честитка за двојната победа на ВМРО-ДПМНЕ на изборите PDF Печати Е-пошта
Петок, 02 Мај 2014 13:27

 

Почитуван

Претседател на Владата на Република Македонија г-дин Никола Груевски

Дозволете во мое лично име, и во име на македонското друштво "Илинден"-Тирана, да Ви честитам  големата победа на ВМРО-ДПМНЕ и на коалицијата “За подобра Македонија“ на претседателските и парламентарните избори 2014 година. Република Македонија уште еднаш ја покажа својата зрелост со одржувањето на мирни и демократски избори. Македонските граѓани одбраа кој ќе ги води во наредните четири години. Владата на Република Македонија со која Вие успешно раководите повеќе од седум години има напраено огромен исчекор за подобрување на секојдневното живеење на македонските граѓани. Знаете дека во вашето справување со современите предизвици на македонската држава имате огромна поддршка од Македонците во Република Албанија, затоа што напредокот и благодетта на Mакедонскиот народ во Република Македонија претставува поттик за истрајност во напорите за негување и промоција на македонскиот национален, јазичен, културен и духовен идентитет на Македонците каде и да живеат. Завршувајќи го ова наше кратко обраќање од соседна Република Албанија, уште еднаш го упатуваме нашето највисоко почитување до Вас. 

Со почит

Никола Ѓурѓај

Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
Честио Велигден PDF Печати Е-пошта
Сабота, 19 Април 2014 16:58


Македонско друштво “Илинден”-Тирана на сите верници ви го честита христијански празник. Воскресението Христо Воскрес - Велигден

Shoqatës Maqedonase "Ilinden"-Tiranë të gjithë besimtarëve Оrthodoks ju uron gëzuar festën Ringjallja e Krishtit - Pashkët

Macedonian Association "Ilinden"-Tirana all Orthodox believers wish you Happy Christian. The Resurrection of Christ - Easter

 

 

 

 

 

 
Трет роденден на Mакедонскиот весник "Илинден" PDF Печати Е-пошта
Недела, 16 Март 2014 21:27

 

Пред три години, како двоброј за март и април, беше испечатено првото издание од весникот на Македонското друштво "Илинден" -Тирана. Имајќи го предвид фактот што во изминативе три години, весникот предизвика голем интерес кај читателската публика во Република Албанија и сред Mакедонската дијаспора ширум светот. Според бројната дописка, која пристигнува на електронската пошта на Редакцијата на Македонски весник ”Илинден”, како и од другите преписки со читателите, забележително е дека во тригодишниот период весникот прерасна во медиум кој со сериозноста и пристапот во објавувањето на темите, е интересен и корисен за Mакедонското национално малцинство во Република Албанија. Во дел од дописите се истакнува и тоа дека читателите искажуваат особена почит кон Редакцијата, која на најдобар можен начин одбра да ја промовира македонштината во овие бурни времиња, преку пишаниот збор. Нивната мисија да го одржуваат и поттикнуваат македонскиот идентитет во Република Албанија, преку културен израз целосно ја остваруваат. Сакаме да веруваме дека ваквата активност ќе биде соодветно поддржана од државните институции  во Република Албанија така и во Република Македонија, но и од Македонците ширум светот. По повод тригодишниот јубилеј на Македонски весник “Илинден”-Тирана, Редакцијата има чест да ги поздрави и да им се заблагодари на сите свои соработници, кои несебично помогнаа во конципирање на тематската и визуелната содржина на весникот. Воедно, Редакцијата се заблагодарува и на читателската публика, која со покажаниот интерес кон содржините што ги понуди весникот, покажа дека тој навистина ја допре сржта на Македонските  проблем во Република Албанија.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Преседател Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана го поздравува Резолуцијата за заштита на малцинствата PDF Печати Е-пошта
Сабота, 08 Март 2014 09:35

Македонско друштво “Илинден”-Тирана го поздравува усвојувањето на Резолуцијата од страна на Комитет на министри при Советот на Европа за спроведувањето на Рамковната конвенција за заштитата на националните малциства, во која Република Албанија прифаќа да овозможи школување на припадниците на македонско национално малциство на свој мајчин јазик во цела територија на Република Албанија. За Македонското национално малциство во Албанија, како што наведуваат во соопштеноето, ова е голем чекор и дава надеж дека Владата на Република Албанија и премиерот Еди Рама, ќе дозволи да се учи македонскиот јазик на цела територија на Република Албанија.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Среќен 8 ми Март PDF Печати Е-пошта
Петок, 07 Март 2014 20:47

Македонско друштво "Илинден" - Тирана ви посакуваме среќен 8 ми Март со желба за многу лични успеси!

Shoqata Maqedonase "Ilinden" - Tiranë ju uron gëzuar 8 Marsin me dëshirën e shumë sukseseve personale!

Macedonian Association "Ilinden" - Tirana wish you a happy 8 March with the desire of many personal successes!


www.ilinden-tirana.com

 
Македонскиот јазик ќе се изучува низ цела Албанија PDF Печати Е-пошта
Петок, 07 Март 2014 11:32

Kомитетот на министрите на Советот на Европа усвои резолуција за спроведување на Рамковната конвенција за заштитата на националните малцинства од страна на Албанија, во која Албанија прифаќа да овозможи школување на припадниците на македонското национално малцинство на свој мајчин јазик, на целата територија на Албанија. Во резолуцијата се вели дека општо земено во Албанија преовладува клима на почитување и толеранција меѓу националните малцинства и мнозинството. Делот што се однесува на изучувањето на мајчиниот јазик на малцинствата е донесен по едногодишна дипломатска активност, контакти, состаноци, разговори и преговори меѓу постојаната мисија на Република Македонија при Советот на Европа во Стразбур, Секретаријатот на Советот на Европа и заинтересираните земји-членки. Оваа одредба на која се обврзува Албанија значи дека припадниците на македонското национално малцинство ќе можат да побараат настава на македонски јазик не само во зоните на Албанија каде што живее мнозинството од нив, туку и во другите делови на земјата. Ова е сериозно постигнување за Република Македонија и македонското национално малцинство, туку и за Република Албанија, која со прифаќањето и претстојната имплементација на оваа одлука, ќе се стави во редот на европските земји што прифатиле повисоки стандарди - потврди амбасадорот на Република Македонија во Стразбур, Петар Поп-Арсов.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение: Македонско друштво "Илинден"-Тирана PDF Печати Е-пошта
Среда, 26 Февруари 2014 19:43

Mакедонско друштво “Илинден“–Тирана ја подржува иницијативата за продолжување на мандатот на Претседател на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов. Со голема почит и благодарност на досегашна работа и неговите заложби со преставниците на македонското национално малцинство во Република Албанија. Претседателот Иванов во неговиот мандат не посети и ни посвети доволно внимание и време за заложба за зачувување на македонскиот идентитет, јазик и култура. Претседателот Иванов никогаш не се колебал да ги брани нашите интереси, интересите на нашинците каде и да се и секогаш повикувал на единство за поуспешно делување и зачување на индетитето. Претседател на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов со голема подршка која ни ја даде, ни дава право, но и обврска, ние Македонците православни и Македонците муслимани во Република Албанија да ја подржиме  иницијатива за втор мандат за преседател на Република Македонија.

 


www.ilinden-tirana.com


 
Меѓународен ден на мајчиниот јазик PDF Печати Е-пошта
Петок, 21 Февруари 2014 16:22

На 21 февруари е прогласен за Меѓународен ден на мајчиниот јазик од страна на Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) на 17 ноември 1999 година на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година.Më 21 shkurt u shpall Dita Ndërkombëtare Gjuha e Nënës nga Organizata e Kombeve të Bashkuara (UNESCO) në 17 nëntor 1999 në sesionin e 30-të të Konferencës së Përgjithshme në vitin 1999


www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение: Македонско друштво "Илинден"-Тирана PDF Печати Е-пошта
Четврток, 13 Февруари 2014 22:22

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана го поздравува говорот на министерката за Образование и Спорт г-ѓа Линдита Никола одржа денеска во Собранието на Република Албанија. Министерката вети дека во новата учебна година припадниците на македонското малцинство ке ги имат сите учебници на мајчин јазик. Македонско друштво "Илинден"-Тирана смета дека во новата учебна година ќе биде исполнет со сите учебници од странта на министерството за Образование и Спорт за македонското малцинство во Албанија.www.ilinden-tirana.com

 
Поп Станко Илиа Која PDF Печати Е-пошта
Сабота, 08 Февруари 2014 23:43

Роден е на 1896 година во Ѓиновец, областа Голо Брдо. По завршувањето на училиштето, тој служел 3 години како поп во Шпат Елбасан. После враќањето од Елбасан во Голо Брдо служел како поп додека живел. За време кога служеше како поп во родното место Ѓиновес, Голо Брдо добил закани за убиство од лица не православни. Еден ден вторник, тргна од Ѓиновец за Врница да крштева дете, по пат 3 лица во заседа го убиеа. Атентаторите, исто така имале други преседани. Причината за овој грозен криминал чин беше дека Поп Станко Која  го ширеше  православната религија во областа Голо Брдо. Тој почина во 1944 година оставајќи ја неговата сопруга и две деца сираци. Двајца од убијците биле егзекутирани од страна на државата во Пешкопеја, еден од нив од страв од одмазда се мрда и умре во психијатрија. Тогаш пожар што ја зафати селото изгорени се, но црквата на Св. Никола, каде работел Поп Станко Која, за среќа преживеал. Но по попосле некое непознати лица го запалиле  црквата после падот на режимот на Енвер Хоџа, црквата Св.Никола се обнови повторно.

Црква Св.Никола село Ѓиновец Голо Брдо

Црква Св.Никола село Ѓиновец Голо Брдо изградена 1911 година

 

Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
Петгодишнината на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана PDF Печати Е-пошта
Четврток, 06 Февруари 2014 09:11

Претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај по повод петгодишнината на друштвото додели Благодарница “Илинден”. Mу се додели на г-дин Незир Меча потпретседател на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана, на г-дин Павли Никола овтор на неколку книги, стати за македонското национално малциство во Република Албанија, и на г-дин Ули Халилај Претседател на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана Огранок Голо Брдо. Благодарниците се доделени  за особен придонес за Македонското Национално Малциство во Република Алабнија и афирмација на Mакедонското друштво “Илинден“-Тирана. Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана од нејзиното формирање на 06.02.2009 година има работено за заштитата на етничкиот, јазичниот, културниот и национални традиции на македонското национално малцинство во Република Албанија, како и зајакнување на одличните односи меѓу Републик Македонија и Република Албанија.


 

Благодарница “Илинден” г-дин Незир МечаБлагодарница “Илинден” г-дин Павли Никола


Благодарница “Илинден” г-дин Ули Халилај


www.ilinden-tirana.com

 
Пет години Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана PDF Печати Е-пошта
Среда, 05 Февруари 2014 13:23

Пет години Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана  Од 06.02.2009 година до 06.02.2014 година

Pesë vjet Shoqatë Maqedonase "Ilinden"-Tiranë

Five years Macedonian Association "Ilinden"-Tirana

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонски голобордски фолклор PDF Печати Е-пошта
Вторник, 04 Февруари 2014 10:45

Со многу внимание и голем интерес за зачување и пренесување на македонскиот фолклор и традиција од областа Голо Брдо, авторите Цветан Зафир Мазнику, Вита Блаже Која, Митре Стојан Шутку издадоа шести том Народни песни 2

Куса биографија на авторите:

Цветан Зафир Мазнику, роден на 1938 година во село Клење, Голо Брдо. Основно образование завршил во родното село, гимназија завршил во Драч. Во 1957 година почна да студира за рударство во Лениград, Руска Федерација.

Вита Блаже Која, родена на 1957 година во село Ѓиновец, Голо Брдо. Основно образование завршила во родното село, а гимназија завршила во Тирана. Во 1980 година го завршила Економски факултет, додека од  1984 година работи како професор на Економскиот факултет во Тирана. Специјализирала на неколку универзитети во Македонија, Италија, Франција.

Митре Стојан Шутку, роден на 1948 година во село Ѓиновец, Голо Брдо. Основно образование има завршено во родното село, а гимназија и факултет во Тирана. Во текот на 20 години  работел како учител по селата во Голо Брдо, а 10 години како професор во Тирана.

Авторите имаат значаен придонес за зачувување на македонскиот фолклор од областа Голо Брдо. Овие книги ќе помогнат многу за пренесување на македонските обичаи, фолклор, традиција за помладите генерации на Македонците во Република Албанија.

 

www.ilinden-tirana.com

 
142 години од раѓањето на Гоце Делчев PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 03 Февруари 2014 14:17

На 04 Февруари 2014 година се обележува 142 години од раѓањето на Гоце Делчев еден од најголемите Mакедонски револуционери.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво “Илинден” -Тирана ќе учестува манифестацијата Дионисови Слави PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 27 Јануари 2014 20:20

Македонско друштво “Илинден” -Тирана со групата "Лешничани" од Тирана ќе учестува на манифестацијата Скрб и Утеха -Тиха 2014 Дионисови Слави на 14-15.02.2014 година во Градска Библотека “Браќ Миладиновци“ Скопје, Македонија

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
Среќен Богојавление Христовo - Водици PDF Печати Е-пошта
Сабота, 18 Јануари 2014 17:23

 

Дозволете ми во мое лично име и во име на Македонското друштво “Илинден”-Тирана. На сите православни верници, да ви го честитам големиот Христијански празник Богојавление Христовo - Водици. Богојавление е настан што просветлува и не поучува на прочистувањето кога постои вистинската верба. Радувајќи се на Исусовото крштевање, осветувајќи ги македонските води да си посакаме подобра иднина, знаење, мудрост и енергија, сила и верба за позитивните исчекори. Да се помолиме и да си посакаме убави празнични денови, а убавите мисли и дела, честа и достоинственоста да не следат и да се постојано со нас и оваа година. Бидете благословени и нека ни е честит големиот христијански празник.

Нека е честит празникот и за многу години.

Со почит Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓургај

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонците вo Тирана го одбележаа празникот Василица Стара Нова Година PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 13 Јануари 2014 15:24

Македонцитие во Тирана традиционално на 12.01.2014 година со ори и песни го одбележаа големиот Христиjански празник Василица Стара Нова Година. На прославата присуствуваа Македонци со потекло од Врбник, Голо Брдо, Мала Преспа, Поградец кои живат во Тирана. Меѓу присутните беа Амбасадорот на Република Македонија во Тирана г-дин Стојан Карајанов, претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај и генерален координатор г-ѓица Стојанка Пако

 

Прослава на 12.01.2014 година во Тирана за Василица Стара Нова Година

 

 

 

 

Прослава на 14.01.2014 година во Тирана за Василица Стара Нова Година

 

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
Среќен Божиќ и Божиќни празници PDF Печати Е-пошта
Сабота, 04 Јануари 2014 13:46

Дозволете ми во име на Македонското друштво “Илинден”-Тирана мое лично име, и во името на Македонското Национално Малциство во Република Албанија. На сите православни верници, да ви го честитам големиот христијански празник, Раѓањето Христово - Божиќ, и да ви посакам здравје, радост и среќа да ги поминете празничните денови. Божиќ е празник кој секој христијанин го дочекува во кругот на семејството радувајќи се и славејќи го животот. И оваа година Божиќ нека биде инспирација сплотени со отворени срца и чиста мисла да помислиме на сите оние на кои им е потребна материјална и духовна поткрепа и  безрезервно да им ја понудиме нашата помош и подршка. Токму во духот на христијанството во очи на Божиќ, дозволете уште еднаш да посакам во срцата на сите верници да се всели мирот, радоста и разбирањето и да продолжиме да даруваме безусловна љубов и почит кон ближните. Нека е честит празникот и за многу години. Христос се роди

Со почит Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓургај


Shoqata maqedonase "Ilinden"-Tiranë, të gjithë besimtarëve orthodoksë maqedonas në Republikën e Shqipërisë , ju uron Gëzuar Krishtlindjet dhe ju uron shëndet, gëzim dhe lumturi. Krishtlindja  është një festë e krishterë që mirëpritet nga të gjithë  familjet të gëzuar dhe duke festuar jetën. Dhe në këtë vit të frymëzohemi dhe të  bashkohemi me zemër të hapura dhe mendim të qartë për të menduar për të gjithë ata që kanë nevojë  dhe mbështetje shpirtërore dhe pa rezerva për të ofruar ndihmën dhe mbështetjen tonë. Kjo është në frymën e krishterimit, edhe një herë të uroj zemrat e të gjithë besimtarëve të ketë paqe dhe qetësi , gëzim dhe mirëkuptim dhe për të vazhduar për të dhuruar dashuri pa kushte dhe respekt për të afërmin.Gëzuar dhe për shumë vjet. Jezus Krishti ka lindur.

Me respekt Kryetari i Shoqatës Maqedonase "Ilinden"-Tiranë z.Nikolla Gjurgjaj


www.ilinden-tirana.com

 
Среќен Божиќ и Нова Година 2014 PDF Печати Е-пошта
Петок, 20 Декември 2013 11:53

Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанија, во името на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и во моје име, ви честитам Нова Година 2014, со желба за многу лични успеси и бериќетна година!

Со почит Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурај


Të dashur Maqedonase dhe Maqedonas në Republikën e Shqipërisë, në emër të Shoqatës Maqedonase "Ilinden"-Tiranë, dhe në emrin tim, ju uroj Gëzuar Vitin e Ri 2014, me dëshirë për një vit të sukseshëm dhe të begatë!

Me respekt Kryetari i Shoqatës Maqedonase "Ilinden"-Tiranë z.Nikolla Gjurgjaj

 

www.ilinden-tirana.com

 
Тркалезна маса “Презентација на предлогзаконот за информирање и јавна консултација” PDF Печати Е-пошта
Среда, 18 Декември 2013 14:15

 

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај денеска учестуваше на тркалезната маса за “Презентација на предлог законот за информирање и јавна консултација” организирана во просторите на Хотел Рогнер Еуропапарк во Тирана од Министерството за Иноваци и Јавна Администрација, Фондација Отворено Општество за Албанија-Сорос. На конференцијата учествуваа претставници на невладини организаци, државни институции. Македонското друштво ”Илинден” - Тирана беше единствен учесник од малциствата. Претседателот на Македонското друштво ”Илинден” - Тирана г-дин Никола Ѓурѓај одржа повеке средби со прествниците на невладините организаци. На средбите беше нагласена потребата за поголема соработка помеѓу невладините организаци и државните институци.


www.ilinden-tirana.com

 
Македонија и Албанија ја интензивираат соработката во земјоделството PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 16 Декември 2013 22:53

 

Зголемување на размената во земјоделството преку интензивна соработка меѓу надлежните институции и бизнис заедниците од двете земји, договорија денеска ресорните министри наРепублика Македонија и Република Албанија г-дин Љупчо Димовски и г-дин Едмонд Панарити. Димовски и Панарити на средба во Скопје, Република Македонија се согласија дека се неопходни засилени мерки за заштитата на охридската пастрмка.Ќе се спроведуваат ригорозни контроли на риболовот од албанска страна, но и заеднички иницијативи за зачувување на биодиверзитетот во Преспанското езеро. Македонија и Албанија во делот на земјоделството немаат отворени прашања, ниту какви било проблеми, но соработката мора да се унапреди зашто размената е многу мала. За таа цел ќе формираме работна група преку која ќе се координираат натамошните институционални активности, рече министерот Димовски на прес-конференција по средбата. Според министерот Димовски, Македонија на Албанскиот пазар може да пласира градинарски производи и овошје, а оттаму да увезе морски плодови, лимони, портокали, маслинки и маслиново масло. Изразувајќи задоволство од конструктивноста на разговорите, министерот Панарити напомена дека Албанија мора да го следи Mакедонскиот пример за обезбедување финансиска поддршка во земјоделството. Заинтересирани сме за вашите искуства во однос на субвенционирањето и успехот од распределбата на поддршката.Тоа е и една од причините зашто дојдовме, да научиме од вас околу креирањето на политиката на финансиската поддршка и тоа да го примениме во Албанија, посочи министерот Панарити кој пристигна во Македонија со директорката на Платежната агенција на Албанија. Министрите Димовски и Панарити по средбата во Министерството за земјоделство заминаа во посета на Платежната агенција каде албанските претставници директно ќе имаат можност да се запознаат со реализирањето на ИПАРД средствата и државната поддршка. Во насока на интензивирање на аграрната соработка, министерот Димовски најави скора посета на Албанија со група стопанственици.www.ilinden-tirana.com

 
Во Корча се промовира препечатеното издание на Македонско – Албанскиот речник на Никола Беровски PDF Печати Е-пошта
Сабота, 14 Декември 2013 18:10

 

Денес во Корча, Република Албанија се промовира Mакедонско-Aлбанскиот речник од Никола Беровски (1923-1993).Ова е обновено и дополнето издание на овој речник кој бил составен и за прв пат објавен во времето на комунистичката власт во Република Албанија, како помошно средство за изучување на Македонскиот јазик за Македонците во Република Албанија. Никола Беровски е еден од најмаркантните историски личности од поново време посебно за Македонците во Република  Албанија.Тој поголемиот дел од својот живот го поминал меѓу Македонците во Албанија работејќи како учител на Македонски јазик при што истовремено подготвил и објавил бројни учебници. Новото издание на речникот содржи 10.000 зборови, а на крајот од книгата е додена и кратка граматика на Македонскиот литературен јазик. Речникот пред многубројната публика го претставија: Фото Никола, уредник на новото издание, Илинден Спасе, син на познатиот албански писател од Македонско потекло Стерјо Спасе, поздрави и г-дин Едмонд Темелко претседател на Македонска Алијанса за Европска Иннтеграција. Издавањето на речникот е поддржано од Министерството за Надворешни Работи на Република Македонија.


www.ilinden-tirana.com

 
Претседателот на Собранието на Република Македонија во посета не Република Албанија PDF Печати Е-пошта
Четврток, 12 Декември 2013 22:25

Во рамките на официјалната посета на Република Албанија, претседателот на Собранието на Република Македонија г-дин Трајко Вељаноски се сретна со својот колега, претседателот на Собранието на Република Албанија г-дин Илир Мета со претседателот на државата г-дин Бујар Нишани и со заменикот на претседателот на Владата на Република Албанија, г-дин Нико Пелеши.На средбата на двајцата спикери, беше изразено задоволство од добро поставените односи меѓу двата Парламенти, како на ниво на претседатели, така и на ниво на Групите за соработка и Комисиите. Господин Мета потенцираше дека севкупната соработка може дополнително да се зајакне, со прагматичен и конструктивен пристап кој на граѓаните ќе им обезбеди поубаво живеење. Тој изрази одлучност соработката да се подигне на уште повисоко ниво, за што многу значајни се пораките кои ги праќаат претставниците на двете држави. Господин Мета истакна дека Албанија отворено истапува со поддршка за Република Македонија и со укажување дека таа треба да е членка на НАТО и треба да ги отпочне преговорите со Европската унија и дека кога овие прашања би зависеле од Албанија, Република Македонија одамна би била член на двете организации. 

Соговорниците споделија очекување дека месецов Република Албанија ќе го добие кандидатскиот статус и воедно изразија подготвеност за споделување на стекнатото искуство кое Република Македонија како земја-кандидат може да го пренесе на својот сосед. Економската соработка и просперитет беше потенцирана како обврска за политичарите, но и начин да се надминат и политичките потешкотии и пречки и можност преку економски напредок да се премостат одделни проблеми од минатото. На средбите беше дискутирано и за малцинствата во двете држави, посветеност кон зајакнување на меѓусебната доверба, значењето на двете малцинства во одделните држави, односот кон нив како реалност и можност за градење уште постабилен мост во односите на двете држави. 

Беше потенцирано дека на Албанците во Република Македонија и на Македонците во Република Албанија се гледа како на фактор кој наместо да дели, соединува, затоа што се своевидна органска врска меѓу двете држави. Значењето на посетите и на средбите на сите нивоа, соговорниците го сметаат за дополнителен импулс, придонес кон зајакнување на севкупните односи, унапредување на пријателските релации, но и порака и јасен сигнал до граѓаните и бизнис заедниците за уште поблиска и подобра соработка.

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г-дин Трајко Вељаноски во рамките на официјалната посета се обрати и на  приемот организирано во Хотел Тирана Интернационал од амбасадорот на Република Македонија во Тирана Република Албанија г-дин Стојан Карајанов за 20 години воспоставување дипломатски односи помеѓу Република Македонија и Република Албанија, присутни беа и преставници на Македонската заедница во Република Албанија.

 

www.ilinden-tirana.com

 
20 години дипломатски односи помеѓу Република Македонија и Република Албанија PDF Печати Е-пошта
Четврток, 12 Декември 2013 11:12

20 години воспоставување дипломатски односи помеѓу Република Македонија и Република Албанија

20 vjet vendosje të marrëdhënieve diplomatike midis Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Shqipërisë 

www.ilinden-tirana.com

 
10 декември Меѓународниот ден на човековите права PDF Печати Е-пошта
Вторник, 10 Декември 2013 11:38

10 декември Меѓународниот ден на човековите права


10 Dhjetori Dita Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut

10 December International Day of Human Rights


 


www.ilinden-tirana.com

 
Ќе се воведува сезонска бродска линија Охрид-Поградец PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 09 Декември 2013 22:35

Бродската линија меѓу Охрид,Република Македонија и Поградец,Република Албанија сообраќајното поврзување и други капитални проекти се тема на разговор на трилатералната средба на министрите за транспорт и врски на Македонија, Албанија и Косово, што денеска се одржува во Охрид,Република Македонија. Македонскиот министер г-дин Миле Јанакиески го реактуелизираше отворањето бродска линија Охрид-Поградец.Притоа тој напомена дека постои интерес од превозниците за воведување сезонска линија од Охрид до Поградец.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Благодарница “Илинден” на понарешен генерален координатор на Mакедонско друштво “Илинден“ -Тирана PDF Печати Е-пошта
Петок, 29 Ноември 2013 20:38

На 01.11.2013 година во Тирана, Република Албанија претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај му додели Благодарница “Илинден” на г-дин Ерјон Танај понарешен генерален координатор на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана благодарницата се додели за особен придонес за Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана како и за Македонското Национално Малциство во Република  Алабнија. Ерјон Танај беше генерален координатор на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана во период од 2009 - 2013 година

 

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
Во Тирана се промовира препечатеното издание на Македонско – Албанскиот речник на Никола Беровски PDF Печати Е-пошта
Четврток, 21 Ноември 2013 23:06

Никола Беровски

По повод 90 годишнината од раѓањето на Никола Беровски, истакнат учител, учебникар за Mакедонското Национално Малциство во Република Албанија, во Националниот Историски Музеј во Тирана, на 21 ноември, со почеток во 17.30 часот се одржи промоција на препечатенoто издание на речникот на Никола Беровски, Македонско-Албански речник од авторот Фоте Никола. Фоте Никола авторот кој го препечатува речникот на Беровски  овој речник содржи на 10 илјади зборови. Речникот е испечатен во 500 примероци, се подара на денеска на промоцијата на  Македонците во Република Албанија, подржан е од Министерството за Надворешни Работи на Република Македонија. За препечатување на овој речник Фоте Никола, претходно има аплицираше во неколку иституци во  Република Албанија, но од таму доби одговор дека нема средства за препечатување на овој речник. Меѓу присутните беа г-ѓа Драгица Беровски ќерка на Никола Беровски, синот на Стерјо Спасе г-дин Илинден Спасе, амбасадорот на Република Македонија во Тирана г-дин Стојан Карајанов амбасадорот на Република Црна Гора во Тирана г-дин Ферхат Диноша, делегација на Македонско друштво “Илинден”- Тирана предводена од претседателот г-дин Никола Ѓурѓај и делегација на Македонско друштво “Илинден”- Тирана Огранок Голо Брдо предводено од претседателот г-дин Ули Халилај, секретар на Фондацијата Никола Беровски г-ѓа Арјана Шутку.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Доделено Благодарница “Илинден” PDF Печати Е-пошта
Недела, 17 Ноември 2013 11:31

 

На 26.10.2013 година претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај при посетата во Латзен-Хановер-Сојузна Република Германија му додели Благодарница “Илинден” на Македонски Клуб “Илинден“-Лазен-Хановер Сојузна Република Германија благодарницата го прими претседателот на Македонски Клуб “Илинден“-Лазен-Хановер, г-дин Живко Лазаров благодарницата се додели за одличната соработка меѓу двете друштва и за особен придонес за Македонското Национално Малциство во Република Алабнија и Македонската заедница во Лазен-Хановер, Сојузна Република Германија.


www.ilinden-tirana.com

 
Покана Македонско друштво "Илинден"-Tirana PDF Печати Е-пошта
Сабота, 16 Ноември 2013 12:13

Покана

Македонско друштво "Илинден"-Тирана ги поканува сите членови, по повод на 90 годишнината од раѓањето на Никола Беровски, истакнат учител, учебникар за Македонското Национално Малциство во Република Албанија, во Националниот Историски Музеј во Тирана, се организира културно манифестација каде ќе се промовира издание на неговиот Македонско-Албански речник од авторот г-дин Фоте Никола.Ве покануваме да бидете присутни на 21.11.2013 година во 17-30 часот

Ftesë

Shoqata Maqedonase "Ilinden"-Tiranë i fton të gjithë antarët në kuadrin e 90 vjetorit të lindjes së Nikolla Berovskit, mësues,hartues teksesh shkollore për minoritetin maqedonas në Republikën e Shqipërisë dhe përkthyes i shquar, në Muzeun Historik Kombëtar, organizohet aktiviteti kulturor ku do të promovohet ribotimi i fjalorit të Nikolla Berovskit Maqedonisht-Shqip nga autori Z. Foto Nikolla. Ju ftojmë të merrni pjesë më 21.11.2013 Ora 17-30


www.ilinden-tirana.com

 
Курсеви по Македонски јазик во Требиште Голо Брдо PDF Печати Е-пошта
Петок, 15 Ноември 2013 14:31

 

Македонско друштво “Илинден”-Tирана Огранок Голо Брдо почна со организирање на бесплатни курсеви по Македонски јазик за дечињата Македонци во село Требиште областа Голо Брдо,Македонско друштво “Илинден”-Tирана Огранок Голо Брдо и Македонско друштво “Илинден”-Tирана се залага за зачувањето на Македонскиот јазик, култура,традиција и обичај во Областа Голо Брдо.


www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение: Македонско друштво “Илинден”-Тирана PDF Печати Е-пошта
Четврток, 14 Ноември 2013 13:44

Македонско друштво “Илинден”-Тирана го честита големото достигнување на Република Македонија, која  беше избрана како членка во Советот за човекови права при Обединетите Нации со мандат од три години. Советот претставува клучно тело на ОН за унапредување  на состојбата на човековите права ширум светот, како и за утврдување на нови стандарди во оваа област. Македонско друштво “Илинден”-Тирана е задоволна бидејќи со овој чекор, придонесот на Република Македонија во полето на заштитата станувајќи една од 47-те членки на Советот ќе и отвори одлична можност на Македонија да работи на унапредувањето на основните човекови права на Македонците кои живеат во Република Албанија. За време на отворањето на 4-та седница на Советот за човекови права, генералниот секретар на ОН Бан Ки - Мун изјави: "сите жртви чии човекови права им биле прекршени, треба да гледаат на Советот за човекови права како на форум и отскочна штица за акција."

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
Македонија примена во Советот за човекови права на ОН PDF Печати Е-пошта
Вторник, 12 Ноември 2013 18:40

Денеска во Генералното собрание на ОН Република Македонија беше примена за членка на Советот за човекови права на ОН. Македонската кандидатура  доби поддршка од 177 држави членки на ОН и го пополни едното од двете испразнети места резервирани за државите од Источноевропската група, членки на ОН. Македонија во следните три години ќе има можност да учествува во работата на водечкото светско тело за заштита и унапредување на човековите права. Советот за човекови права има 47 членки кои во соработка со високиот комесар за човекови права разгледуваат извештаи за состојбите во државите членки можат да отворат дискусија за одредени прашања и да побараат испраќање на специјален известувач во одредена земја. Македонското Министерство за надворешни работи го постави членството во Советот за човекови права како еден од своите врвни приоритети во мултилатералата. При својата неодамнешна посета на ОН претседателот на Владата г-дин Никола Груевски и министерот за надворешни работи г-дин Никола Попоски во своите средби работеа за промовирање на македонската кандидатура. Во пресрет на денешното гласање Организацијата ОН-Воч со седиште во Женева од каде работи Советот за човекови права ја прогласи Македонија за една од четирите најдобро подготвени кандидат за членство во овој Совет заедно со Британија, Франција и Мексико. Избрани беа Кина, Куба и Русија.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонија, Албанија и Косово за меѓугранично заштитено подрачје Шар Планина – Кораб – Дешат PDF Печати Е-пошта
Недела, 10 Ноември 2013 14:03

Министрите за животна средина и просторно планирање на Македонија Абдилаќим Адеми, неговиот колега од Република Албанија Лефтер Кока и заменик-министерот за животна средина и просторно планирање на Косово, Шпатим Руди денеска на Попова Шапка го одржаа вториот трилатерален министерски состанок во врска со предложеното меѓугранично заштитено подрачје Шар Планина – Кораб – Дешат. Министерот Адеми нагласи дека станува збор за заеднички проект за прогласување на дел од Шар Планина за заштитено подрачје. Албанија и Косово од своја страна имаат веќе прогласено дел од територијата за вакво подрачје, останува од македонска страна тоа да се направи во соработка со УНЕП, невладините организации и локалните самоуправи и нашето Министерство. Имаме изградено заеднички став дека дел од Шар Планина заслужува да се заштити со што ќе се придонесе во заштита на природата, но и за економски развој на подрачјето со развој на еко-туризмот и промоцијата на природното и културното наследство, изјави Адеми, изразувајќи надеж дека многу скоро ќе достават информација до Владата за отпочнување на постапка за прогласување на Шара како национален парк. Во однос на ставот на месното население, Адеми рече дека во соработка со германската невладина организација „Еуронатур“ биле организирани повеќе средби низ местата на живеење на Шара и оти ставот на жителите полека се менува во прилог на идејата за прогласување заштитено подрачје бидејќи со тоа нема да им се нанесе штета на користењето на имотите и движењето на месните жители. Природата во нашите земји е прекрасна и со вакви проекти се придонесува за добрососедски односи. Со прогласувањето на заштитена зона и од македонска страна се проширува регионот со кој се заштитува оваа прекрасна природа, а ние заеднички ги делиме водните ресурси, шумите и другите елементи од животната средина, така што заеднички треба да придонесеме и за нивна заштита, рече министерот Кока. Според Шпатим Руди ова што го имаме е подарок од природата и треба да работиме на негова заштита. Од наша страна делот од Шара е прогласен за Национален парк, со што ние ги исполнуваме и европските стандарди кои предвидуваат дека 10 проценти од територијата треба да биде заштитено подрачје. Се надевам дека овој позитивен пример ќе се операционализира и во Македонија, а покрај заштитата на природното богатство ќе се овозможи и развој на еколошкиот и планинскиот туризам со што и жителите ќе имаат корист, рече Руди. Пјер Карло Сандеј, претставник на УНЕП, канцеларија на ОН во Виена истакна дека втората конференција е најдобро организирана досега бидејќи има министри и заменик-министер од сите земји, но и други надлежни фактори кои можат да придонесат во заштитата на природата. Се надевам дека и македонската страна ќе го прогласи својот дел за национален парк, но и ќе најде вистинска рамнотежа помеѓу заштитата на биодиверзитетот и природата и економскиот развој на регионот, рече Сандеј. За Љупчо Меловски од Македонско еколошко друштво меѓуграничната соработка со прогласување на трансгранично заштитено подрачје помеѓу Македонија, Албанија и Косово може да придонесе за ефикасна заштита на биодиверзитетот бидејќи на големите цицачи им е потребен поголем простор за живот, а токму овој триаголник Шара – Кораб – Дешат е единственото место каде што опстојува балканскиот рис. Ние добиваме значајна поддршка за нашата иницијатива од меѓународната заедница како што е Канцеларијата на УНЕП од Виена, така и германската невладина организација „Еуронатур“ и се надевам дека со секој ваков собир на високо ниво сме се поблиску до прогласување на Шара за национален парк, рече Меловски.


www.ilinden-tirana.com

 
Средба на Претседателот на Македонско друштво” Илинден”- Тирана Никола Ѓурѓај со Рабинот на Албанија PDF Печати Е-пошта
Петок, 08 Ноември 2013 09:47

 

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај на 07.11.2013 година, во просторите на Хотел Гранд во Тирана, оствари средба со Рабинот на Република Албанија и Балканот, во Израел Рабинот Уоел Каплан и претседателот на Еврејска Заедница во Република Албанија г-дин Сокол Пира. Во таа пригода, претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај на Рабинот Уоел Каплан му ја честита функцијата Рабин на Република Албанија, како и признавањето на Еврејската заедница во Република Албанија од страна на Албанската Влада. При тоа, била нагласена потребата од соработка меѓу Македонското Национално Малцство во Република Албанија и Еврејска Заедница во Република Албанија, во интерес на граѓаните и за доброто на двете заедници. Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, го информира Рабинот за состојбата на Македонското Национално Малцинство во Република Албанија, а во контекст на тоа Рабинот нагласи дека ќе направи напори за подобрувањето на општите права на малциствата во Република Албанија.


 

www.ilinden-tirana.com

 
Црвено-Црна алијанса казнет со 600 $, за дискриминација на Македонците во Албанија PDF Печати Е-пошта
Четврток, 07 Ноември 2013 08:42

Комесарот за заштита од дискриминација го казни Црвено-Црна алијанса со парична казна 600 $ за прекршувања на правата на Македонското Национално Малцинство принудувајќи јавно да се извини за користењето на националистичка реторика и агресивни дела против него. Одлуката обезбедена од страна на албанскиот весник "Газета Шќиптаре", кој  датира од 1август 2013 година, го принудува Црвено-Црна алијанса да фрли парична казна за државниот буџет до 2 август 2013 година. Но официјални извори тврдат дека "парична казна не е платена и нема да бидат платени, бидејќи одлуката  беше апелираше до судот". Истиот официјални извори од страна на Црвено-Црна алијанса нема да биде јавно извинување на Македонското Национално Малцинство до крајот на судскиот процес. Ова е прв пат политичка партија во Република Албанија од страна на државните институции да се казни за извршување на употреба на националистичка реторика на едно етничко малцинство.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Средба на претседателот Вељаноски со претседателот на Владата на Република Албанија, г-дин Еди Рама PDF Печати Е-пошта
Среда, 06 Ноември 2013 16:08

 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г-дин Трајко Вељаноски, му ја честиташе изборната победа на својот соговорник, посакувајќи му успешна работа во периодот што следи и истакна дека развивањето на добрососедски односи е еден од приоритетите на надворешната политика на Република Македонија, а со остварувањето на средби од највисоко ниво, постојано се зголемува квалитетот на заедничките пријателски односи. Претседателот Вељаноски се осврна и на соработката меѓу двата парламента, која се одвива на сите нивоа и дополни дека Собранието на Република Македонија е подготвено да пренесе искуства по однос на донесувањето на закони поврзани со интегративниот процес на Република Македонија. Во овој дел и двајцата соговорници се согласија дека оваа соработка дава голем придонес во билатералните односи, а во исто време ја јакне целокупната стабилност на регионот и неговите евроатлантски перспективи. Претседателот на Владата на Република Албанија, г-дин Еди Рама, потенцираше дека за Република Албанија е многу значајно да има одлични односи со Република Македонија, како и дека Република Албанија била, е и ќе биде сосед кој посакува интеграција на Република Македонија. 

На средбата стана збор и за членство на Република Македонија во НАТО, при што претседателот на Владата на Република Албанија истакна дека Република Албанија целосно го поддржува членството на Република Македонија во НАТО, бидејќи зајакнувањето и стабилноста на Република Македонија се значајни за стабилноста и сигурноста на регионот. Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Вељаноски, истакна дека дополнителна вредност во меѓусебните односи помеѓу двете држави и нивните граѓани би дала позитивна одлука на Владата на Република Албанија да го признае уставното име на Република Македонија. На средбата стана збор и за економската соработка, двајцата соговорници се согласија дека трeба да се зголеми активноста во изработка на заеднички проекти на полето на инфраструктурата и енергетиката на двете држави. Исто така, се разговараше и за образованието како сегмент во кој мора повеќе да се инвестира за доброто на идните генерации во двете држави. Претседателот на Владата на Република Албанија, г-дин  Еди Рама, истакна дека е согласен за поголемо интензивирање на регионалната соработка, каде што сите држави од соседството ќе соработуваат за побрза изградба на патната и енергетската инфраструктура со што ќе се зголеми економскиот раст во регионот.


www.ilinden-tirana.com

 
Груевски-Рама: Билатералните односи добри, приоритет економската соработка PDF Печати Е-пошта
Среда, 06 Ноември 2013 15:44

Македонија и Албанија имаат добри билатерални односи и обострана желба тие да се унапредуваат особено во делот на економската сфера, во интерес на двете земји и целиот регион, оценија македонскиот и албанскиот премиер Никола Груевски и Еди Рама по денешната средба во Скопје. Македонија останува проактивно ангажирана за унапредување на добрососедските односи и регионалната соработка. Веруваме дека сите предизвици може да бидат надминати со конструктувна политика во духот на европската соработка и духот на доброседството, а врз основа на принципите на почитување на суверинетитетот територијалниот интегритет и мирно решавање на предизвиците во отворен дијалог, рече македонскиот премиер. Заемно било оценето дека постои континуитет на политичкиот дијалог, меѓусебно почитување и доверба и добра соработка на регионален план. На средбата акцент бил ставен на потребата од интензивирање и унапредување на економската соработка во патната и железничката инфраструктура, како и од повеќе проекти од областа на енергетското поврзување. Премиерот на Република Албанија истакна дека односите со Македонија имаат посебно значење за нив, исто, како што рече, и територијалниот интегритет на Македонија кој е од есенцијално значење за доброто движење на целиот регион кон Европската унија. Албанија е заинтересирана за интензивни односи со соседите во случајот со Македонија во сите области.

Подготвени сме за да отвориме нови патеки на соработка да ја зајакнеме еконмската соработка со конкретни идеи и проекти за заеднички развој, рече Рама. Запрашан за оценка на правата на Албанците во Македонија, истакна дека тие се ангажирани во сите политички процеси, организирани и застапени и во Владата. Битно е, рече, Охридскиот договор да биде појдовна точка во сиот внатрешен политички процес во Македонија и да се импелемнтира како за одење напред и успех на Македонија, што Албанија од срце го поддржува. Не прецизира што Албанија ќе направи за унапредување на правата на Македонците во Албанија. Албанија ќе направи се за да го подобри животот на секој кој живее во земјата. Тоа е ангажман кој што Албанија го имала, го има и ќе го има без разлика која партија е на власт, истакна Рама одговарајќи на новинарски прашања. Тој вели дека сите треба да сфатат дека иднината е заедничка и оти така треба да се гради во целиот регион. Сите треба да бидеме смирени, разумни и свесни за политичките процеси што ги налага времето. Секој израз на нетолерантност и насилство ги води процесите назад, а не напред. Заедничкиот пат е утврден. Ние поддржуваме интегрирање на Македонија во ЕУ и НАТО и поддржувачи сме на идејата дека заедничката иднина на овој регион во кој многу доцниме и сме се страдале низ генерации од разни конфликти и недоразбирања, е под небото на обединета Европа во која границите стануваат небитни кога се работи за обединување на сила, енергија, проекти и идеи за да се гарантира благосостојбата за сите подеднакво, рече Рама.

Македонскиот премиер г-дин Никола Груевски смета дека дијалогот е начинот по кој може да се дојде до решенија за сите проблеми. Меѓуетничките односи ги оцени како стабилни со отворен дијалог за сите предизвици. Рама не даде одговор на прашањето дали Албанија во догледно време ќе ја признае Република Македонија под уставното име во интерес на добрососедските односи. Кусо порача дека Албанија дава поддршка на секое решение во однос на спорот за името со Грција. Убедени сме дека тој може да се реши и оти со добра волја тоа е прашање кое што е надминливо, рече албанскиот премиер. Запрашан за коментар за неодамнешната средба со грчкиот претседател Папуљас во Тирана, Рама истакна дека не дошол овде да пренесува пораки. Дојдов, рече, како сосед и пријател да разговараме отворено онака како што тоа и го направивме. Албанскиот премиер престојува во посета на Македонија по покана на Македонскиот премиер г-дин Никола Груевски. Покрај со својот колега тој треба да се сретне и со претседателот д-р Ѓорге Иванов, со претседателот на Собранието г-дин Трајко Вељаноски.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Претседателот Иванов оствари средба со претседателот на Владата на Р. Албанија, Еди Рама PDF Печати Е-пошта
Среда, 06 Ноември 2013 15:28

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими претседателот на Владата на Република Албанија, г -динЕди Рама. На средбата беше разговарано за билатералните односи меѓу двете земји, при што заедничка констатација е дека политичките односи бележат позитивен тренд на развој, со континуиран и плоден политички дијалог, и дека во иднина двете земји треба да се фокусираат на можностите за унапредување и продлабочување на економската соработка. „Политичките односи меѓу нашите земји достигнаа ниво кое ни овозможува целосно да се фокусираме на она што е најзначајно за благосостојбата на нашите граѓани, тоа е економијата, инвестициите, инфраструктурното и енергетското поврзување, прекуграничната соработка, туризмот итн. Тоа се областите во кои треба да ја насочиме целокупната наша енергија", истакна на средбата претседателот Иванов, притоа посочувајќи ја потребата од што побрзо завршувањето на Јадранско-Јонската магистрала и нејзино поврзување со Коридорот 8.

Претседателот Иванов ја поздрави соработката меѓу двете влади и изрази надеж за нејзино интензивирање, а со цел конкретизирање на проектите од заеднички интерес. Во однос на заедничката стратешка цел - членството во Европската унија, на средбата беше потврдена заемната поддршка со цел побрза интеграција на двете земји во ЕУ. Во однос на НАТО, претседателот на албанската Влада, г-дин Рама ја реафирмираше заложбата на Република Албанија за полноправно членство на Република Македонија во Алијансата. Претседателот Иванов се заблагодари за досегашната поддршка и изрази надеж дека истата ќе продолжи и во иднина. Двајцата соговорници изразија подготвеност за унапредување на добрососедските односи и јакнење на регионалната соработка.


www.ilinden-tirana.com

 
Стојанка Палко нов генерален координатор на Македонско друштво “Илинден”-Tирана PDF Печати Е-пошта
Петок, 01 Ноември 2013 21:06

Претседателот на Македонското друштво “Илинден”-Tirana г-дин Никола Ѓурѓај по поднесена оставка од стрна на г-дин Ерјон Танај генерален координатор на Македонското друштво “Илинден”-Tирана, врз надлежностите означи нов генерален координатор, г-ѓа Стојанка Палко на 01.11.2013 година со мандат до 2016 година. Македонско друштво “Илинден”-Tирана му се заблагодарува на г-дин Ерјон Танај за придонесот во Македонското друштво “Илинден”-Tирана,Танај ќе продолжува да ги подржи активностите на Македонското друштво “Илинден”-Tирана. Г-ѓ Стојанка Палко е родена во Поградец, Република Албанија. Основното и гимназиското образование го завршува во Поградец, со континуиран одличен успех. Во 2006 година е добитник на степендија од владата на Република Македонија во Унверситетот Св."Кирил и Методиј" Стоматолошки факултет Скопје, Репблика Македонија. Од 2010 година е член Македонското друштво “Илинден”-Tирана и дописник на Македонски весник "Илинден". Дипломира во 2012 година Стоматолошки факултет Скопје Репблика Македонија. Во 2012 година беше еден учесник на третата Школа за Млади Лидери што се организира под покровителство на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов. Македонско друштво “Илинден”-Tирана му пасакува успех на г-ѓа Стојанка Палко.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
26 –ти Интернационален Фолклорен Фестивал во Латзен – Хановер PDF Печати Е-пошта
Среда, 30 Октомври 2013 11:22

Македонско друштво “Илинден”- Тирана со делегација предводена од претседателот г-дин Никола Ѓурѓај и претседател на Македонско друштво “Илинден”- Тирана Огранок Голо Брдо г-дин Ули Халилај го посетиа Латзен Хановер Сојузна Република Германија, и учестува на 26 –ти Интернационален Фолклорен Фестивал во  Латзен –Хановер Германија со фоклорната група  ” Орeшек “ од Областа Гора. Македонски клуб “Илинден” -Латзен Хановер Германија по 26-ти пат организира Интернационален Фоллорен Фестивал, кои преставува една од познатите манифестации на клубот и градот Латзен. Манифестацијата  се одржи на 26-ти Октомври 2013-та година. На фестивалот зема учество фоклорната група “Орeшек “ од Областа Гора, Албанија и Ансамбал “Лупчо Сантов” Оризари- Кочани, Македонија  како  фолклорни групи кои преставуваат културни групи во Латзен – Хановер се преставија со фоклорни групи Полското малциство, Португалство малциство. На 26 –ти Интернационален Фолклорен Фестивал во Латзен – Хановер Македонско друштво “Илинден”-Тирана ги престави Македонците од Република Албанија со фоклорната група  ”Орeшек“ од Областа Гора. Делегацијата на Македонско друштво “Илинден“-Тирана освари средба со раковоството на Македонски клуб “Илинден”- Латзен-Хановер. Македонско друштво “Илинден“-Тирана додели благодарница Илинден на Македонски клуб “Илинден”- Латзен-Хановер. Македонско Друштво „Илинден“-Тирана  и Македонски клуб Илинден- Латзен-Хановер, Германија  пред една година потпиша договор за соработка една од точките беше и соработка на кутурен план.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Честит празник 23-ти Октомври денот на Македонската Револуционерната Борба PDF Печати Е-пошта
Вторник, 22 Октомври 2013 15:14

Честит празник 23-ти Октомври денот на Македонската Револуционерната Борба

Gëzuar 23 Тetorin Ditën e Luftës Revolucionare Maqedonase

Happy holiday 23 October Day of the Macedonian Revolutionary Struggle

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонците во Албанија барат почесен консулат во Корча PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 14 Октомври 2013 09:47

Претставниците на Македонците во Република Албанија, на  средба во Подградец, меѓу другото од претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов побарале отворање почесен конзулат на Република Македонија во градот Корча. Конзулатот во Корча бараме да биде со конзул  и неопходната  администрација кој ќе има ингеренции исто како амбасадата. Кога нашата матична земја би отворила ваков конзулат во Корча, не мора да се патува до Тирана за некоја информација или услуга од амбасадата, тоа ќе може да го направи конзулатот во Корча. Според него од посебно значење е во Корча да има Mакедонски конзулат зашто Корча е административен град на Префектурата Корча која опфака население од околу 220.000 жители и четири поголеми градови Корча, Поградец, Билишта и Ерсека. Под Корча спаѓа и Мала Преспа и селото Врник во Деволската област и повеќе други села населени со Македонци на граница со Македонија. Овој конзулат ќе одржува поблиски контактите со Mакедонското население во овој регион. Кон крајот на јули годинава во центарот на најголемиот албански пристанишен град, Драч, беше отворен првиот почесен Конзулат на Република Македонија, а почесен конзул е Александар Пило. Македонските граѓани и Македонците во Албанија добија уште еден центар во Албанија каде можат да се обратат за сите евентуални прашања или проблеми кои ги засегаат. Гордо се вее Mакедонското знаме во Драч – изјави тогаш Никола Ѓурѓај претседател на  Македонско друштво „Илинден“-Тирана.

 

www.ilinden-tirana.com

 
26 –ти Интернационален Фолклорен Фестивал Латзен –Хановер Германија PDF Печати Е-пошта
Петок, 04 Октомври 2013 18:21

 

Македонско друштво “Илинден”- Тирана со делегација предводена од претседателот г-дин Никола Ѓурѓај потпретседателот г-дин Незир Меча и претседател на Македонско друштво “Илинден”- Тирана Огранок Голо Брдо г-дин Ули Халилај и г-дин Едмонд Османи активист на Македонците во Голо Брдо ќе го посетат Лаатцен –Хановер Сојузна Република Германија каде ќе учестува со фоклорната група  ” Орeшек “ од Областа Гора на 26 –ти Интернационален Фолклорен Фестивал Латзен –Хановер Германија. Оваа година Македонски клуб Илинден – Латзен Хановер Германија по 26-ти пат  организира интернационален фоллорен фестивал, кои преставува една од познатите манифестации на клубот и градот Лаатцен. Манифестацијата ќе се одржи на 26-ти Октомври 2013-та година .На фестивалот ќе земат учество повеќе меѓународни фолклорни групи кои преставуват културни групи во СР Германија. Преставени ќе бидат Македонската култура,Полската, Португалската и Српската култура, со повеќе фолклорни групи. Македонско Друштво „Илинден“-Тирана  и Македонски Клуб Илинден- Латзен-Хановер пред една година потпиша договор за соработка една од точките беше и соработка на кутурен план.


www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение: Македонско друштво “Илинден”-Тирана PDF Печати Е-пошта
Четврток, 19 Септември 2013 21:38

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана го поздравува средбата меѓу Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов и Премиерот на Република Албанија г-дин Еди Рама. Изјавата на Премиерот на Република Албанија Еди Рама дека ке обврне внимавање за Македонското Национално Малциство во Република Албанија е голем чекор и дава надеж дека новата влада на Албанија и премиерот Рама, ќе продолжи со демократските процеси и ќе ги подобрува правата на Македонското Национално Малциство во Република Албанија. Средбата меѓу Иванов и Рама покажа уште еднаш дека Република Македонија и Република Албанија се пријателски земји. Македонското друштво “Илинден”-Тирана верува дека ќе продолжат вакви средби на корист на двете земји. Балканот треба да се одлепи од историјата на омразата и војните меѓу народите.

Со почит

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов оствари средба со Македонското малциство PDF Печати Е-пошта
Вторник, 17 Септември 2013 17:36

За време на престојот во Република Албанија, претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов оствари средба со претставниците на Македонското национално малцинство во Република Албанија.

 

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
5. Регионален претседателски самит Драч, Република Албанија PDF Печати Е-пошта
Вторник, 17 Септември 2013 11:16

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов престојува во Драч, Република Албанија каде учествува и се обрати на 5. Регионален претседателски Самит на тема „Пристапи кон практична употреба на можностите за поефикасна регионална соработка“.На годинешниот Самит чиј домаќин е претседателот на Република Албанија г-дин Бујар Нишани покрај претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов учествува претседателот на Црна Гора, г-дин Филип Вујановиќ и претседателот на Република Косово, г-ѓа Атифете Јахјага.

 

 

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
Избрана новата Влада на Република Албанија PDF Печати Е-пошта
Недела, 15 Септември 2013 18:04

Парламентот на Република Албанија денеска даде согласност за новата влада на Еди Рама. За новиот кабинет гласаа 82-ца од вкупно 140 пратеници. Во новата Влада на Република Албанија ке има  20 министри, од кои 6 се жени. Еди Рама ветува дека ќе ја забрза евроинтеграцијата на државата и ќе ја обнови економијата. Претставувајќи ја програмата на Владата Еди Рама рече дека ќе се фокусира на демократските реформи јакнење на владеењето на правото и борба против корупцијата. Албанија е една од најсиромашните држави во Европа, каде според официјални статистички податоци околу 14,3 отсто од вкупно 3,2 милиони жители живеат со помалку од 1,5 долари дневно. Стапката на невработеност е 14 отсто, а јавниот долг е 60 отсто од БДП.


www.ilinden-tirana.com

 
Македонскиот амбасадор ги предаде акредитивните писма кај претседателот на Република Албанија PDF Печати Е-пошта
Недела, 15 Септември 2013 11:48

Претседателот на Република Албанија г-дин Бујар Нишани го прими амбасадорот на Република Македонија во Тирана Република Албанија г-дин Стојан Карајанов ги предаде акредитивните писма.

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
Честитка до Еди Рама премиер на Република Албанија PDF Печати Е-пошта
Четврток, 12 Септември 2013 00:13

Почитуван, Еди Рама

Премиер на Република Албанија

Дозволете на името на Македонско друштво "Илинден"-Тирана и во мое лично име, да ви честитам функциата премиер на Република Албанија. Граѓаните на Република Албанија одлучиа да ви веруват водењето на државата во следните четири години. Ви посакувам успешнен мантат, и спроведување на изборната програма. Во исто време, веруваме дека новата влада што водете ќе работи на подобрувањето на правата на Македонското Малцинство во Република Албанија.

Со Почит

Никола Ѓурѓај

Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонија слави 22 години самостојност PDF Печати Е-пошта
Недела, 08 Септември 2013 10:21

 

Република Македонија денеска одбележува 22 години од успешно спроведениот референдум на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава.Убедливо мнозинство, над 95 отсто од граѓаните што излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година, позитивно одговорија на референдумско прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“. На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои на 25 јануари 1991 година. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 18 септември 1991 во Собранието на Република Македонија. Следен важен чекор во зацврстувањето на државата беше усвојувањето на новиот Устав на 17 ноември 1991 година. Државноста на Македонија прва ја призна Република Бугарија, по што следуваа признавања и од Турција, Словенија, Хрватска, Русија, Босна и Херцеговина. Државата се осамостои монетарно со воведување на денарот на 26 април 1992, а потоа доби и своја Армија која роденденот го слави на 18 август. Меѓународно-правниот субјективитет на државата дефинитивно беше потврден на 8 април 1993 година кога со акламација во Генералното собрание на Обединетите нации.

Македонија беше примена за 181 полноправна членка на Светската организација. Поради противењето и притисоците на Грција, која не го прифаќа нашето уставно име, зачленувањето во ОН беше под привремената референца: Поранешна југословенска Република Македонија. Под покровителство на ОН, Скопје и Атина почнаа разговори за решавање на проблемот што го има Грција со уставното име на Македонија, кои се уште траат. Македонија досега има воспоставено дипломатски односи со 170 држави во светот, а под уставното име е призната од 135, меѓу кои и од три постојани членки на Советот за безбедност на ОН - САД, Русија и Кинa. Во изминатите 22 години самостојно живеење македонската држава мина низ низа проблеми и тешкотии. Дваесет и вториот роденден од осамостојувањето Македонија го минува во очекување на новиот извештај од Брисел за напредокот на земјата на патот кон евроинтеграциите, како и датум за почеток на преговорите за членство во ЕУ.Дваесет и двегодишнината од независноста во знакот на спортот .

Денот на независноста - 8 Септември, под мотото „Нашето единство, наша победа“, се одбележува со повеќе спортски, културни и музички настани. Од 31 август до 8 септември во рамки на неделата на спортот, покрај редовните спортски активности, се организираа и ревијални настани со цел да се промовира спортот и што повеќе да се анимираат граѓаните.

Дел од активностите се одржуваа во главниот град, односно на борилиштата и на плоштадот „Македонија“, каде се организираа повеќе ревијални настани, а неделата на спортот се спроведува и во останатите градови низ државата. Во пресрет на одбележувањето потпишан е Меморандум за соработка на Министерството за образование и наука со Факултетот за физичка култура за формирање Институт за спорт. Во рамки на одбележувањето ќе бидат доделени и наградите од областа на спортот. По повод Денот на независноста, вечер ќе биде одржана Свечена академија во Македонската опера и балет на која ќе говори претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, а ден претходно прием приреди претседателот на Собранието Трајко Вељаноски.

Во рамки на Свечената академија, ќе биде приреден гала оперски концерт со дела од Mакедонската и светската оперска литература. По повод Денот на независноста, претседателот Иванов и собраниска делегација предводена од претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски денеска ќе положат цвеќе пред споменикот „Паднати херои за Македонија“ во паркот „ Жена Борец“ во Скопје.

Во рамки на одбележувањето на националниот празник, во просториите на Владата на Република Македонија, пак, ќе се одржи доделување на Државната награда за спорт „8 Септември“. Одбележувањето ќе биде заокружено вечер со концерт на плоштадот Карпошово востание во Скопје, во организација на Агенцијата за млади и спорт.


www.ilinden-tirana.com

 
Честит празник 8-ми септември PDF Печати Е-пошта
Среда, 04 Септември 2013 12:54

 

Честит празник 8-ми септември денот на независноста на Република Македонија.                                           Македонија одбележува 22 година.


Gëzuar 8 Shtatorin Ditën e Pavarësisë së Republikës së Maqedonisë. Maqedonia shënon 22 vjet.

Happy 8 th September Independence Day of the Republic of Macedonia. Macedonia marks 22 years.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Честитка до православните верници PDF Печати Е-пошта
Вторник, 27 Август 2013 14:12

Почитувани Македонци и Македонки православни во Република Албанија и во целиот свет во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана во свое име, ви честитам христијанскиот празник Успение на Пресвета Богородица.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана
Претседател Никола Ѓурѓај

 

www.ilinden-tirana.com

 
Летен камп “Ја сакам Македонија” за Mакедонските дечиња од соседните земји на Македонија PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 26 Август 2013 12:17

Во организација на Министерството за надворешни работи, од 18 до 25 август 2013 година во Охрид се одржува вториот Летен камп “Ја сакам Македонија” на којшто учествуваат вкупно 35 ученици, припадници на Mакедонското национално малцинство од Србија, Албанија, Косово и Бугарија.

Од Република Албанија на летниот камп учествуваа Mакедонски деца од областите Голо Брдо и Мала Преспа, како и од градовите Корча, Подградец и Билишта. Во рамките на програмата на Летниот камп – 2013, се одржува настава по Mакедонски јазик, Mакедонска култура и историја од страна на предавачи од Филолошкиот факултет при Универзитетот “Гоце Делчев” во Штип.

Овој настан претставува дел од проектот на Владата на Република Македонија "Далеку а блиску” чија главна цел е подигнување на нивото на познавањето на македонскиот јазик меѓу припадниците на македонските национални малцинства во соседните земји и Mакедонските заедници во дијаспората. Летниот камп “ Ја сакам Македонија” и оваа, втора година по ред, се одржува во хотелот „Конгресен Центар” во Охрид, а предвидено е да трае до 25 август. Настанот има за цел да го подобри познавањето на мајчиниот јазик на целната група и едновремено да се создаде поголемо заедништво помеѓу Македонците од соседните земји.

Освен наставната компонента, учесниците имаа можност да ги посетат културно – историските знаменитости во Охрид и охридското крајбрежје, како што се Музејот на вода – залив на коски во месноста Градиште, манастирскиот комплекс Св. Наум Охридски како и Самуиловата тврдина црквата “Св. Пантелејмон” на Плаошник и Куќата на Робевци во Охрид и да проследат проекции на документарни филмови за историјата на Македонија и македонскиот народ. Предвидено е, секоја година да се зголемува бројката на учесници на кампот, а право на учество да имаат сите Македонци, без разлика на кој дел од светот живеат, што укажува дека овој проект полека прераснува во една традиција којашто ги обединува Македонците од дијаспората и Mакедонските национални малцинства од соседните земји, во Република Македонија.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонија ја победи Грција во Улм - Германија PDF Печати Е-пошта
Петок, 23 Август 2013 20:13

Со фантастичната серија од 17- 6 во финишот од натпреварот, нашите кошаркари славеа со 77-75 против Грција на денешниот пријателски кој се играше во Германија. Македонските кошаркари ја запишаа втората победа во трите дуели против нашиот јужен сосед откако денес во германскиот град Улм славеа со 77-75. За да биде победата уште послатка, најдобриот грчки кошаркар Спанулис промаши шут за победа и го прокоцка водството кое што Грција го имаше во најголемиот дел од мечот.

Херој на вечерта беше Лестер Бо Мекејлеб кој дефинитивно фати ритам и повторно беше кобен за Грците денес постигнувајќи 25 поени од кои најголем дел во клучните моменти од натпреварот. За нас е добро што и Антиќ полека но сигурно влегува во форма. Новиот кошаркар на Атланта денешниот натпревар го заврши со 16 поени и 10 скока.


www.ilinden-tirana.com

 
Амбасадорот Стојан Карајанов ја претстави платформата за дипломатски активности во Албанија PDF Печати Е-пошта
Четврток, 22 Август 2013 23:00

Г-дин Стојна Карајанов Амбасадор на Република Македонија во Тирана Република Албаниија

Унапредување на политичките и економските односи со пријателска Република Албанија, како и на правата на Mакедонското малцинство во Република Албанија, ќе бидат меѓу приоритетните дипломатски активности на новоименуваниот амбасадор на Република Македонија во Албанија,Стојан Карајанов пред членовите на собраниската Комисија за надворешна политика во Собранието на Република Македонија јa претстави својата платформа.

Во рамки на интензивирањето на политичката комуникација на високо ниво, Карајанов посочи дека ќе се заложи новата Влада да го потврди прифаќањето на иницијативата за одржување заедничка владина седница покренато од Македонската страна. Во тој контекст најави и активности за унапредување на односите меѓу парламентите на двете земји.

Особен интерес постои, вели, и за нашите искуства во процесот на евроинтеграциите, со оглед дека Албанија се уште чека на статус на кандидат за членство во ЕУ.

Македонија, пак, вели очекува поддршка од Тирана за полноправното членство во НАТО, подвлекувајќи дека таа земја не смета за формална членка на Алијансата.

Во однос на економските релации амбасадорот Карајанов потенцира дека во 2012 година вкупниот обем на стоковна размена меѓу двете земји изнесувал 115 милиони евра, од кои 75 се Македонски извоз во Албанија. Овој тренд, вели, бележи постојан пораст, но се уште има огромен неискористен простор за пласман на Македонски производи и заедничко делување на трети пазари, а во делот на инфраструктурата за заеднички настапи за изградба на обиколницата околу Охридското Езеро, рече Карајанов додавајќи дека од Македонска страна завршени се активностите на оваа делница.

Можност за соработка гледа и во туризмот, во здравството и во образованието, како и во делот на животната средина каде двете земји имаат интерес за заштита на Охридското, Преспанското Езеро и Студенчишкото Блато.

Во однос на Македонското национално малцинство рече дека проблем е признавањето на нивните права, кое вели е и главната забелешка на ЕУ и еден од условите за земјата да добие статус на кандидат за членка. Според него, грешката е направена со пописот од 2011 година каде се регистрирани само 5.521 Македонци, за што има и жалба до Стразбур заедно со србско-црногорското, грчкото и влашкото малцинство.

Новата Влада на г-дин Еди Рама ќе мора да посвети далеку поголемо влијание. Доколку се придвижат работите во оваа насока, во координација со институциите кај нас имам намера да предложиме потпишување спогодба за признавање на правата на малцинствата, обострано вели Карајанов.

Тој најави можност за отворање на Македонски културно-информативен центар во Албанија и воведување конзуларни денови во Мала Преспа и Голо Брдо каде живее доминатно Македонско население.

Во текот на дебатата тој доби поддржа од пратениците за неговото именување на дипломатската позиција како дипломат од кариера со богато искуство. Воедно доби и насоки да работи и на формално признавање на уставното име на Република Македонија од страна на Тирана, која веќе го користи во билатералната комуникација.

За Ромео Треневски од ВМРО-ДПМНЕ, од околу 400.000 или 14 проценти жители на Албанија кои на последниот попис поради определени притисоци не се изјасниле за својата етничка припадност најголем дел се припадници на малциствата Македонци, Грци, Роми,Срби–Црногорци, Еѓиптиани и Власи.

На секој етникум и на секој човек треба да му се даде можност слободно да се декларира. За жал голем број Македонци околу 200.000 немале шанса да се декларираат. Би побарал од вас да направите контакти со сите важни фактори на наредниот попис Македонците воРепублика Албанија да можат да се декларираат, рече Треневски.

Според Беким Фазлиу од ДПА, пак не треба да се проблематизира пописот во Албанија.

Реплицираше и Антонио Милошоски, претседателот на Комисијата за надворешна политика, кој ваквите изјави ги стави во дневно-политички цели, а за тоа кој какви права има кај малцинствата, посочи огледало е Парламентот на секоја држава.

Г-дин Стојан Карајанов на дипломатската позиција во Тирана Република Албанија заминува по амбасадорскиот мандат во Република Косово.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонците во Ербеле – Маќелара го одбележаа празникот Св.Преображение PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 19 Август 2013 09:31

Македонците во Република Албанија 18-19.08.2013 година во село Ербеле -Маќелара, Република Албанија го одбележаа големиот Христиjански празник Преображение со литургија кај црквата Св. Преображение која датира од 12 век. На прославата за празникот Преображение присуствуваа Македонци со потекло од Ербеле кои што живат во Тирана, Драч, Елбасан, Маќелара, Горно Крчиште, Дебар и од Македонија. Меѓу присутните беа и Генерален Координатор на Македонско друштво “Илинден”- Тирана, Г-дин Ерјон Танај заедно со делегација од друштвото.

 

www.ilinden-tirana.com

 
ПОКАНА FTESË PDF Печати Е-пошта
Четврток, 15 Август 2013 22:38

ПОКАНА

Македонско друштво “Илинден” –Тирана

Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанија годишната средба во село Ербеле - Маќелара Република Албанија кај црквата Св.Преображение ќе се одржи на 18-19.08.2013 година. Сите сте добредојдени.

FTESË

Shoqata Maqedonase "Ilinden"–Tiranë

Te dashur Maqedonas dhe Maqedonase në Republikën e Shqipërisë takimi i sivjet në fshatin Erbelë - Maqellarë Republika e Shqiprisë me rastin e festes të Shën.Preobrazhenie do të mbahet më datën 18-19.08.2013.Të gjithë jeni te ftuar.


www.ilinden-tirana.com

 
100 години од Букурешкиот договор PDF Печати Е-пошта
Сабота, 10 Август 2013 07:39

Денеска се навршуваат 100 години од потпишувањето на Букурешкиот договор (од 10 август 1913), кој го означил крајот на Балканските војни. Договорот бил потпишан помеѓу завојуваните страни во Втората балканска војна: Србија, Црна Гора, Романија и Грција од една страна и Бугарија од друга страна. Во оваа војна Бугарија била принудена на отстапки, бидејќи била притисната од другите завојувани страни. Имено Кралството Романија со својата војска вршело постојан притисок од север, здружените војски на Србија и Грција напаѓале од запад, а отоманската војска вршела напади од исток. Со овој договор исто така била извршена повторна поделба на териториите што дотогаш биле под турска власт (Македонија, Косово и Метохија, Васоевиќи, Санџак, Тракија и северен Епир). Македонија била поделена на тој начин што нејзиниот најголем дел, односно Егејскиот, со површина од 34.356 км2 го добила Грција, Вардарскиот дел со површина од 25.342 км2 го добила Србија, Пиринскиот дел со 6.798 км2 и бил даден на Бугарија, а Албанија добила 1.115 км2 во западниот дел. Романија ја добила јужна Добруџа од Бугарија и се зголемила за 8000 км2 со 303.000 жители. Букурешкиот мировен договор претставува единствен меѓународен договор што не ги потпишале сите големи сили и што бил во голема мера против нивните интереси. Исто така, големите сили не ги зеле предвид барањата на македонскиот народ, чии претставници, од повеќе асоцијации, особено од Русија и Швајцарија, интервенирале да се зачува идентитетот на македонскиот народ и единството и целината на македонската територија.

www.ilinden-tirana.com

 
Честитка до верниците со Исламска Вероисповед PDF Печати Е-пошта
Среда, 07 Август 2013 07:19

Почитувани Македонци и Македонки со Исламска Вероисповед во Република Албанија и во целиот свет во името на Македонско друштво “Илинден“- Тирана во свое име, ви честитам Фитер Бајрам, со желба за многу лични успеси и бериќетна година.

Македонско друштво “Илинден” –Тирана
Претседател Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
Илинден, традиционално го одбележаа и Македонците во Република Албанија PDF Печати Е-пошта
Вторник, 06 Август 2013 10:05

Во областите Голо Брдо се одржаа прослава по повод денот нa Илинден. На прославата во областа Голо Брдо присуствуваше македонскиот амбасадор во Тирана Република Албанија Г-дин Веле Трпевски, пратеничката na Македонскиот парламент Г-ѓа Лилјана Поповска, како и делегација од Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден “-Тирана Огранок Голо Брдо и Претседател на Македонски клуб “Илинден“- Лацен Хановер Германија Г-дин Живко Лазаров. Некогаш прославите се одржувале над селото Гинвец, каде постои црквата „Свети Илија“, додека од пред четири години Илинден заеднички Македонци православни и Македонци муслимани  слават во Требиште. Организатор на прославата беше координаторот на партијата Македонска Алијанса за Европска интеграција во Голо Брдо Г-дин Едмонд Османи.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Честит Илинден PDF Печати Е-пошта
Среда, 31 Јули 2013 22:53

 

 

www.ilinden-tirana.com

 
ПОКАНА ЗА ИЛИНДЕН ВО ТРЕБИШТЕ - ГОЛО БРДО PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 29 Јули 2013 20:41

ПОКАНА

МАКЕДОНСКО ДРУШТВО ИЛИНДЕН”- ТИРАНА ВЕ ПОКАНУВA ЗА ИЛИНДЕН НА 2 АВГУСТ 2013 ГОДИНА ВО ТРЕБИШТЕ ГОЛО БРДО ВО 11 ЧАСОТ.

ТРАДИЦИОНАЛНО ВО ГОЛО БРДО Е ПРАЗНУВАНО ЗАЕДНО, ПРАВОСЛАВНИ И МУСЛУМАНИ ДОЈДИТЕ ДА ПРАЗНУВАМЕ ГОЛЕМИОН ПРАЗНИК ИЛИНДЕН ВО СЕЛО ТРЕБИШТЕ - ГОЛО БРДО
ДА СМЕ ЗАЕДНО И ДА ПРАЗНУВАМЕ ОВОЈ ГОЛЕМ ПРАЗНИК.


FTESË

SHOQATA MAQEDONASE “ILINDEN”- TIRANË JU FTOJMË PËR ILINDEN NË DATËN 2 GUSHT 2013 NË TREBISHT GOLLOBORDË ORA 11.

TRADICIONALISH NË GOLLOBORDË ËSHTE FESTUAR BASHKË ORTHODOKSË DHE MUSLIMANË, AJDE TË FESTOJMË ILINDEN  NE TREBISHHT-GOLLOBORDË TË JEMI BASHKË DHE TË FESTOJMË KËTË FESTË TË MADHE.


www.ilinden-tirana.com

 
Градоначалникот на Поградец се залага за изучување на македонскиот јазик во општинските училишта PDF Печати Е-пошта
Недела, 28 Јули 2013 17:21

Градоначалникот на градот Поградец, Република Албанија г-дин Артан Шкмби порача дека би сакал да види македонскиот јазик во училиште, и покрај тврдењата дека Албанија не ги исполнува препораките на Советот на Европа околу образованието на мајчин јазик на малцинствата. Ние како локална власт сме отворени за барањата на малцинствата, ако јас слушам дека има барања за отварање на неколку класови за изучување на јазикот на некои од малцинство, ние сме многу отворени затоа што пожелуваме ова нешто да се случи во нашит град, изјавил Шкмби на тркалезната маса по повод Рамковната конвенција за заштита на малцинствата во Воскополе, Република Албанија.


www.ilinden-tirana.com

 
Отворен Почесен Конзулат на Република Македонија во Драч PDF Печати Е-пошта
Недела, 28 Јули 2013 13:02

Амбасадорот на Република Македонија Г-дин Веле Трпевски вчера во центарот на Драч, Република Албанија отвори почесен консулат на Република Македонија почесен консул е Г-дин Александар Пило. Македонските граѓани и Македонците во Република Албанија добија уште еден центар во Република Алабнаија каде можат да се обратат за сите евентуални прашања или проблеми кои ги засегаат.Гордо се вее Македонското знаме во Драч!

 

www.ilinden-tirana.com

 
“Скопје се сеќава“- 50 годишнина од катастрофалниот земјотрес PDF Печати Е-пошта
Петок, 26 Јули 2013 09:18

“Скопје се сеќава“ главниот град на Република Македонија денеска одбележува 50 години од катастрофалниот земјотрес во 1963 година кога загинаа 1.040 луѓе, 4.000 беа повредени, а над 200 илјади останаа без своите домови. Одбележувањето на половина век од скопскиот земјотрес на 26 јули ќе почне со положување цвеќе на Градските гробишта во Бутел, пред споменикот на загинатите во земјотресот.

www.ilinden-tirana.com

 
Народниот правобранител на Албанија ќе бара поголеми права за малцинствата во земјата PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 22 Јули 2013 09:26

 

Албанскиот народен правобранител Игли Тозани, заедно со малцинствата во земјата ќе бара подобрување на малцинските права. Тозани ова го најавил на средбата со преставници од малцинствата, и се договориле да се формира заедничка работна група која ќе подготви посебен извештај за положбата и правата на малцинствата во земјата. Oваа работна група ќе инсистира на подобрување на положбата на малцинствата во земјата.

„Во декември Советот на министри на Европа треба да одлучи дали Албанија ќе добие кандидатски статус за членство во Европската унија.Овој извештај ќе биде дополнителен притисок за новата албанска влада и парламент, кои треба да започнат да ги подобруваат правата на малцинствата за до декември се исполнат дел од барањата на малцинствата и Албанија да добие кандидатски статус", изјавил Стерјовски

Меѓу главните барања на малцинствата се признавањето на малцинствата на целата територија, изготвувањето и одобрување на закон за малцинства, потоа потпишување на Европската повелба за регионални или малцински јазици, како и обезбедување на мајчин јазик за малцинствата.


www.ilinden-tirana.com

 
Четврта годишна конференција на иселенички организации PDF Печати Е-пошта
Четврток, 18 Јули 2013 09:50

Во организација на Агенцијата за Иселеништво во Скопје, Македонија од 25 - 26 јули 2013 година  ќе се одржи четврта конференција на иселеничките организации. На дневен ред се изучувањето и негувањето на Македонскиот јазик, можностите и постапката за стекнување со Македонско државјанство и унапредувањето на врските со иселеничките организации. Македонското друштво “Илинден “-Тирана ќе учестуа како гости на конфернцијата со претседателот на друштвото Г-дин Никола Ѓурѓај и Г-дин Ламбе Шатровси. Досега учество на конференцијата имаат потврдено иселенички организаци од Австралија, Канада, САД и од  други европски држави. За прв пат ке се доделуват и одликувања и признанија за особени заслуги и достигнувања на физички и правни лица од иселеништво, за афирмација на Република Македонија во светот, во сите области на општествено делување од страна на Претседателот на Република Македонија Д-р Ѓорге Иванов.


www.ilinden.tirana.com

 
Малцинства со декларација бараат од новата албанска влада подобрување на права во Република Албанија PDF Печати Е-пошта
Среда, 17 Јули 2013 10:54

Од Воскополе ,Албанија преставници на Македонското, Грчкото, Српско-Црногоркото, Бошњачкото Ромското,  Еѓипјанското малцинство преку заедничка декларација побараа од новата албанска вла да решавање на нивните проблеми во врска со малцинските права и подобрување на нивната положба во Албанија. Од прес конференцијата на преставниците на малцинствата во Воскополе Воскополската декларацијата на малцинствата како што самите малцинства ја нарекоа, во име на малцинствата пред Aлбанската јавност со декларација бараат од новата албанска влада подобрување на нивните права прочита Елса Балаури,од Албанската група за човекови права.

Во декларацијата од новата албанска влада се бара:

1. Признавање на малцинствата во Албанија на целата територија како национални малцинства, конкретно бошњачкото, влашкото, ромското и еѓиптјанското малцинство да се признаат како национални малцинства, додека Македонското национално малцинство да се признае и во Голо Брдо и Гора и да им следат сите права што им припаѓаат на малцинствата.

2. Изготвување и одобрување на закон за малцинствата.

3. Потпишување на Европската повелба за регионални или малцински јазици, која албанската држава на нејасен начин и неодговорно ја одложува до сега.

4. Измена на Изборниот закон каде ќе се гарантира застапеност на мацинствата во парламентот со гарантирани места.

5. Измена и обезбедување на буџет за стратегијата на Ромите.

6. Обезбедување образование на мајчин јазик за малнцинствата.

7. Строго почитување на прашањата поврзани со вработување, домување и образование на ромското малцинство.

8. Развивање на оделна национална стратегија за еѓиптјанското малцинство во Албанија.

9.Финансиска подршка на различните активности на малцинствата.

10. Реорганизирање на Државниот Комитетот за малцинствата.


Ова декларација освен до албанската влада се испрати до сите меѓународни институции кој се занимааваат со малцинските права и странските амбасади во Тирана. Васил Стерјовски потписник на декларацијата од страна на Македонското малцинство, од 12 прекораки што Албанија требаше да ги исполни за добивање на кандидатски статус за членство во Европската Унија,1 препораки се исполнети,додека само една препорака која што е поврзана со подобрувањето на правата на малцинствата не е исполнета, и не само што нема подобрување на правата на малцинствата, туку напротив има нивно назадување. Малцинства со декларација бараат од новата албанска влада подобрување на нивните права.

Во изминатиов период се случија груби прекршувања на човековите права во Албанија какo дискриминирачкиот попис,притисокот од страна на ационалистички групи врз малцинствата,попречувањето на македонското малцинство за изучување на мајчиниот јазик, и одземање на некои веќе стекнати права уште од времето на комунизмот, како бришење на националноста од регистрите од матичната евиденција и др. Малцинсвата се тука и сакаат да помогнат во европската интеграција на Албанија, од новата албанска влада зависи дали ќе ги прифати барањата на малцинствата или и таа ќе работи како и сите албански влади на асимилирање на малцинсвата.

Ова декларација следуваше на крајот од 5-дневната Академија на малцинствата што Албанската група за човекови права ја организираше во Воскополе со преставниците на малцинствата во Република Албанија. Во декември се очекува Советот на Европа да се истакни дали Албанија ќе добие кандидатски статус за членство во Европскта унија. Минатата година Холандија беше единствената земја која што изјави дека Албанија нема да добие кандидатски статус поради непочитувње на правата на малцинствата.


www.ilinden-tirana.com

 
4-та Глобална конференција PDF Печати Е-пошта
Вторник, 16 Јули 2013 12:43

Обединетата Македонска дијаспора (ОМД) од 25 јули до 3 август 2013 година во Скопје и Охрид ќе ја организира четвртата глобална конференција насловена „Македонија 2013 100 години по Букурешкиот договор“. Македонско друштво "Илинден" - Тирана ќе честува на глобалната конференција со претседателот Г-дин Никола Ѓурѓај. Конференцијата ќе се затвори со Гала вечера на 3 август 2013 година во Скопје, Македонија.Обединета Mакедонска дијаспора оваа година за прв пат организираат Конференција во Република Македонија, а ќе бидат присутни иселеници од Македонија и пријатели на Македонци од над 23 држави.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Галичка Свадба PDF Печати Е-пошта
Четврток, 11 Јули 2013 08:58

Галичката Свадба или Петровденската Галичка свадва оваа година се одржува на 13 и 14( сабота и недела) јули. Богата е со многу оригинални, единствени и неповторливи свадбарски обичаи и ритуали. Во деновите на свадбата, пиштат ,зурлите и ечат тапаните „од Галичник до Река“, со сиот подземен и надземен екот кон каменот на Бистра и небесниот свод.

Галичката Свадба во своето опстојување придонела да се негуваат единствените свадбарски обичаи и ритуали, на жителите од овој крај, да се сочувааат изворните песни, ора, и надалеку познатата галичка носија-изработена со филигранска прецизност и точност на терзиите. Секоја година посебна комисија избира двајца млади кои ќе се венчаат на Галичката свадба.

Секоја година за време на Галичката свадба, се почитуваат голем број на обичаи кои ја карактеризираат оваа свадба: чукањето на тапаните, свекрвино оро, носењето на невестата на вода, поставувањето на свадбарскиот бајрак, канењето на мртвите, бричењето на зетот, земањето на невестата, замесувањето на лебот, венчавањето во црквата „Св. Петар и Павле”, и други обичаи, кои полека изумираат но кои во себе содржат и кријат многу детали од животот на Галичанецот во минатото.

Секој Петровден, во јули, е ден на раскошните носии, езгиите, величествените обреди и ритуали на единствената Галичка свадба, чие пошироко значење своја круна добива со влегувањето во ризницата на духовни вредности на човештвото што се под заштита на УНЕСКО. Порано свадбарските церемонии траеле пет дена, а традиционално свадбата се одржувала на Петровден. Секој ден од свадбата има посебни обреди што се изведуваат по утврдени обичаи. Галичката свадба е туристички настан и вистинска свадба, за која секоја година се избираат двајца млади кои ќе се венчаат на тој ден. Еден од предусловите е барем еден од младите да потекнува од галичко семејство.

Секој Петровден, повторно е празник за очите и воздишка за душата, раскошните носии, езгиите, величествените обреди и ритуали на единствената Галичка свадба, чие пошироко значење своја круна добива со влегувањето во ризницата на духовни вредности на човештвото што се под заштита на Унеско.

Чинот на свадбата

Порано свадбарските церемонии траеле пет дена, а традиционално свадбата се одржувала на Петровден. Секој ден од свадбата има посебни обреди што се изведуваат по утврдени обичаи. Пет дена пред Петровден се собира папрат и јаворово дрво од кои во дворот на младоженецот се прави колиба во која се сместуваат тапанџиите кои доаѓаат од Дебар. На две вечери пред Петровден се реди бајракот. Редењето се врши на свечен начин во присуство на гости кои се поканети да дојдат на обичајот редење на бајракот. Гостите се гоштеваат и околу полноќ почнуваат со неговото украсување со разни цвеќиња. Во таа прилика девојките пеат пригодни песни за неговото украсување

Официјална програма на денот на свадбата:

08:00 Канење на мртвите роднини.

Утрото на Петровден, зетото со најблиските роднини оди на гробишта да им направи чест на мртвите, да ги покани на свадбата, да побара изин - дозвола за женење. Кога ќе пристигнат на гробиштата, свирачите остануваат отстрана, свирејќи жална мелодија, специјално посветена за овој момент - канење на мртвите.

09:15 Канење на кумот

Зетот со неколку другари оди на зовење кај кумот, побратимот и бајрактарот. При зовењето тапаните изведуваат езгии. Роднините ги кани специјална зовачка, млада невеста со придружба. Зовачката носи со себе карта полна со вино и накитена со цвеќиња.

09:30 Бричење на зетот

На денот на земањето на невестата се повикува бербер или побратим да го бричи зетот. Пред да почне бричењето младоженецот зема прошчење од своите домашни и од најблиската рода и на сите им бакнува рака. За тоа време роднините плачат, особено најблиските од куќата, бидејки овој настан претставува одвојување од своето семејство и поклонување кон невестата т.е. кон основање на свое семејство, на што уптатуваат и зборовите од песните што се пеат при оваа пригода: Одклони се од мајка, од татко, приклони се кон млада невеста. По бричењето зетот се мие со вино до три пати и обично го мие стариот побратим.

10:00 Одење по невестата

10:30 Пристигнување на стројниците

10:45 Невестата им посакува добредојде на стројниците

10:30 Пристигнување на стројниците

10:45 Невестата им посакува добредојде на стројниците. Стројниците седат на софрата пред куќата на најблиските роднини на младоженецот, додека мајката на младоженецот и дава подароци на невестата, а потоа на невестата и ја бакнува раката.

11:00 Строење на невестата

Пријателите на младоженецот ги известуваат гостите дека невестата е подготвена и тие се подготвуваат да одат. Невестата се качува на коњ, додека пак колоната ја предводи носачот на знамето.

11:20 Пречекување на невестата

11:30 Свадбена церемонија - венчавање

12:00 Свадбен банкет

11:30 Свадбена церемонија - венчавање

12:00 Свадбен банкет

По свадбената церемонија пред платото на „Упија“ се изведува свадбениот банкет.

12:30 Носење на невестата пред „Упија“

каде го започнува невестинскиот танц. Таткото на младоженецот и кумот ја предводат придружбата. Невестата е донесена пред чешмата за да ги наполни садовите со вода. Потоа невестата го започнува невестинскиот танц.

12:45 Испраќање на свирачите

По завршувањето на свадбените обичаи, најблиските роднини се збогуваат со свирачите.


www.ilinden-tirana.com

 
Соопштение: Македонското друштво "Илинден" – Тирана PDF Печати Е-пошта
Среда, 10 Јули 2013 11:00

Почитуван г-дин  Рама

Дозволете на името на Македонско друштво "Илинден"-Тирана и во мое лично име, да ви честитам за победата на парламентарните избори одржани 23 јуни, 2013 година. Граѓаните на Албанија одлучиа да ми веруват водењето на државата во следните четири години и ова исто така претставува голема одговорност за вас и вашите соработници. Ви посакувам успех на реформите и исполнувањето на изборната програма и целосна подршка за интеграција во европска унија исто така веруваме дека новата влада и вие ќе работите на подобрување на правата на Македонското Национално Малцинство во Република Албанија.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана


www.ilinden-tirana.com


 
Честитка до верниците со Исламска Вероисповед PDF Печати Е-пошта
Среда, 10 Јули 2013 10:40

Македонското друштво "Илинден" - Тирана на верниците со Исламска Вероисповед, ви честита почетокот на светиот месец Рамазан, ви пасакува лесен пост. Овој месец да служи како инспирација, искреност, разбирање и љубов.

Македонско друштво "Илинден" - Тирана


www.ilinden-tirana.com