Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Македонско друштво „Илинден“-Тирана бараат од албанија признавање на Македонија под уставно име PDF Печати Е-пошта
Недела, 25 Март 2018 15:14

 

Македонското друштво „Илинден“-Тирана, во име на Македонците во Албанија побараа од официјална Тирана да ја признае Република Македонија под уставното ме. Од име на сите Македонци што живеат во Албанија, барање за признавање на нашата матична земја под уставното име доставивме до претседателот на државата Илир Мета, до премиерот Еди Рама, до претседателот на парламентот Грамоз Ручи, како и до лидерите на најголемите опозициски партии, Демократската партија и Движењето за социјалистичка интеграција. Во писменото барање до претседателот Мета, а истото е содржано и во барањето до другите релевантни структури,стои дека Република Албанија, како соседна и пријателска земја, треба да ја признае Републка Македонја под нејзиното уставо име а не со референцата ПЈРМ. Признавањето на Република Македонија со нејзиното уставно име позитивно ќе влијае во унапредување на и така добрите билатерални односи.Меѓу двете земји се остварени низа средби на различно ниво, што претставува солидна база за проширување и зајакнување на соработката во повеќе области, меѓу двете земји,регионот и пошироко, за прашања од заеднички интерес, - стои во барањето. Во барањето потсетуваме, дека Република Макдонија под уставното име ја имаат признато 133 држави ,вклучувајќи ги и трите земји членки на Советот за безбедност на ОН, САД, Русија и Кина. Инаку, Албанија е меѓу првите земји ја призна Република Македонија, но под референцата ПЈРМ. Неколку години потоа, во блатералното обраќање почна го користи името Република Македонија.

 

Македонското друштво „Илинден“-Тирана
Претседател г-дин Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана во посета во Институт за старословенска култура PDF Печати Е-пошта
Недела, 25 Март 2018 10:04

 

 

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, г-дин Никола Ѓурѓај на 21.03.2018 година во Прилеп Република Македонија, го посети Институт за старословенска култура - Прилеп. Во оваа пригода, вработените од овој Институт беа запознати со најновите активности на Друштвото, а беше истакната и потребата од соработка на полето на размена на сознанија и информации кои се однесуваат на Македонците во Албанија. Македонско друштво ”Илинден”-Тирана во оваа прилика донираше, за библотеката на Институт за старословенска култура – Прилеп, дел од своите изданија. Тука пред се, беше донирана колекција од сите броеви на Македонскиот весник Илинден кој се издава веќе седум години, како и други публикаци на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана. Соговорниците беа согласни дека треба да се прошири соработката меѓу Македонско друштво ”Илинден”-Тирана и Институт за Старословенска култура - Прилеп, а за таа цел треба да поногнал и соодветните државни институции во Република Македонија.Со зголем број на истражувања, од страна на македонските научници во пределите каде живеат Македонци во Република Албанија, ќе бидат зачувани и овековечени македонските корени на населението, нивната традиција и историја. Со верба дека ваквите средби нема да бидат инцидентни, Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај, посака плодна и долготрајна соработка со Институт за Старословенска култура - Прилеп.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Шести роденден на Mакедонскиот весник “Илинден” PDF Печати Е-пошта
Петок, 02 Март 2018 13:48

 

Пред шест години, како двоброј за фебруари и март, беше испечатено првото издание од македонскиот весник “Илинден” весник на Македонското друштво “Илинден”-Тирана. Имајќи го во предвид фактот што во изминативе шест години, весникот предизвика голем интерес кај читателската публика во Република Албанија и сред Mакедонската дијаспора ширум светот. Според бројната дописка, која пристигнува на електронската пошта на Редакцијата на Македонски весник “Илинден” како и од другите преписки со читателите, забележително е дека во шестгодишниот период весникот прерасна во медиум кој со сериозноста и пристапот во објавувањето на темите, е интересен и корисен за Mакедонско национална малцинство во Република Албанија, но и за промоција на активностите на Македонската дипломатија во правец на подобрување на животот на Македонското население вон границите на својата држава. Во дел од дописите се истакнува и тоа дека читателите искажуваат „особена почит кон Редакцијата, која на најдобар можен начин одбра да ја промовира македонштината во овие бурни времиња, преку пишаниот збор. Нивната мисија да го одржуваат и поттикнуваат македонскиот идентитет во Република Албанија, преку културен израз целосно ја остваруваат. Сакаме да веруваме дека ваквата нивна активност ќе биде соодветно поддржана од државните институции како во Република Албанија така и во Република Македонија, но и од Македонците ширум светот. Редакцијата има чест да ги поздрави и да им се заблагодари на сите свои соработници, кои несебично помогнаа во конципирање на тематската и визуелната содржина на весникот. Воедно, Редакцијата се заблагодарува и на читателската публика, која со покажаниот интерес кон содржините што ги понуди весникот покажа дека тој навистина ја допре сржта на проблемите на Македонците во Република Албанија.

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво "Илинден"-Тирана најостро ја осудуваат изјавата на Кристо Гоци PDF Печати Е-пошта
Петок, 09 Февруари 2018 20:34

 

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана и Македонско друштво "Илинден"-Огранок Голо Брдо најостро ја осудуваат изјавата на Кристо Гоци заменик директор и пеставник на Власите во државниот комитет за малциства на Албанија, кој на својот профил на ФБ на 06.02.2018 година напиша ФИРОМ за Републка Македонија . Македонско национално малциство во Република Албанија е признато како Македонско малциство со свој мајчин јазик Македонски. Македонско друштво "Илинден"-Тирана смета дека изјавата на ФБ на Кристо Гоци, преставник на Власите во државниот комитет за малциства, е крајно недолична и неодговорна, и претставува груба навреда на достоинството на Македонското национално малциство во Република Албанија. Поради недоличната изјава на Кристо Гоци бараме тој безусловно да се извини до македонско национално малциство.

 

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана 
Претседател Никола Ѓурѓај

 

Македонско друштво "Илинден"-Огранок Голо Брдо                                                                                  Претседател Ули Халилај

 


www.ilinden-tirana.com

 
Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана по повод деветгодишнината од основањето додели Благодарници PDF Печати Е-пошта
Сабота, 27 Јануари 2018 15:48

 

Претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај по повод деветгодишнината од основањето и плодната работа на друштвото, донесе одлука да додели Благодарници “Илинден”. Благодарницата се дава на лица за нивните особени заслуги за научниот и стручниот ангажман и перманентните активноси во насока на зачувување и одржување на македонскиот идентитет на припадниците на македонското национално малцинство во Албанија. Предложените лица за добивање на Благодарница “Илинден” покажале особен придонес за животот, историјата, културата и зачувување на автентичната македонска традиција. Со тоа помагаат за подобрување на секојдневието на македонското национално малциство во Албанија и афирмација на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана. Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана од неговото формирање на 06.02.2009 година во Тирана, Албанија континуирано работи на заштитата на етничкиот, јазичниот, културниот идентитет и национални традиции на македонското национално малцинство во Република Албанија. Една од задачите на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана е и таа да ги следи и забележува значајните активности и ангажмани на одделни лица во поглед на создавање на благосостојба сред населението во Албанија. Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана изготви листа на кандидати за добитници на Благодарница “Илинден”.

Оваа година Благодарница “Илинден” се доделува на:

г-дин Едмонд Темелко – Гадоначалник на општина Пустец и Претседател на Македонска Алијанса за Европска Интеграција (МАЕИ)

г-дин Тодор Петров – Претседател на Светски македонски конгрес (СМК) Скопје, Република Македонија

г-дин Слободан Петров – Хановер, Германија

Печатница Европа 92 Кочани, Република Македонија

г-дин Агим Синанај  активист во областа Голо Брдо, член на Mакедонско друштво “Илинден“- Огранок Голо Брдо


Македонско друштво “Илинден”-Тирана
Претседател Никола Ѓурѓај


www.ilinden-tirana.com

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 6 од 76