Македонски (Macedonian)Albanian-ALEnglish (United Kingdom)
Дома

15894413 10210265541826869 1337301706468601472 n

logo-fakturi

Macedonians rights in Albania

Macedonians in Albania
 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана упати честитка за Божик и Нова Година 2018 PDF Печати Е-пошта
Среда, 27 Декември 2017 19:47

 

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви честита Божик и Нова Година 2018 годиа, со желба за многу лични успеси и бериќетна година!

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана 
Претседател Никола Ѓурѓај

 

Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо
Претседател Ули Халилај


www.ilinden-tirana.com

 
МД “Илинден”-Тирана ја поздравува одлуката за целодневна работа на преминот Џепиште-Требиште PDF Печати Е-пошта
Среда, 20 Декември 2017 19:59

 

 

Македонско друштво "Илинден"-Тирана и Македонско друштво "Илинден"-Огранок Голо Брдо благодарност до владите на Македонија и Албнија граничниот премин Џепиште -Требиште да работи 24 часа Македонско друштво "Илинден"-Тирана и Македонско друштво "Илинден"-Огранок Голо Брдо го поздравува одлуката донесена на заедничката седница одржена во Поградец на Владите на Македонија и Албнија граничниот премин Џепиште - Требиште во Областа Голо Брдо да работи 24 часа за сите граѓани не како до сега беше локлна граница. Граничен премин помеѓу Македонија и Албанија сега ке работи 24 часа тоа ќе биде од голем интерес за жителите на Голо Брдо , бидејќи сега работи со ограничено време и им создаваше проблеми во комуникацијата и патувањето за Македонија. Македонското друштво "Илинден"-Тирана и Македонското друштво "Илинден"-Огранок Голо Брдо од 2009 година кога е формирано друштвото барал од двете влади задоволни сме од позитивната одлука. „Со ова ќе му се помогне на населението од областа Голо Брдо бидејќи ќе се зголеми економската соработка меѓу жителите од двете страни на границата, со што економски ќе зајакне и ќе се развива оваа област. Воедно, ги повикаме сите да дојдат и да ја посетат областа Голо Брдо која изобилува со природни убавини“

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана 
Претседател Никола Ѓурѓај

Македонско друштво “Илинден”-Тирана oгранок Голо Брдо
Претседател Ули Халилај

 

www.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара ослободување на Едмонд Темелко PDF Печати Е-пошта
Сабота, 25 Ноември 2017 08:17

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо е вознемирена за влошеното здравје на Едмонд Темелко, гадоначалник на општина Пустец и претседател на Македонска Алијанса за Европска Интеграција (МАЕИ) во Албанија. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден"-Огранок Голо Брдо бараат итно ослободување и апелира до македонските институции итно да ги преземат сите потребни чекори за да помогнат да се дозволи потребната лекарска нега за Едмонд Темелко. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо им се придружува на претседателите на Македонија и на Албанија кои веќе изразија загриженост за здравствената состојба на Темелко. Ваквата загриженост добива уште поголемо значење поради неговото апсење. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо држењето во затвор на Едмонд Темелко го оценува за антимакедонско и со долгорочни последици по положбата и правата на Македонците во Република Албанија.

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана

Претседател Никола Ѓурѓај

 

Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо

Претседател Или Халилај


 

www.ilinden-tirana.com

 
МД “Илинден”-Тирана бара Бугарија да престане Македонците во Албанија да ги именува како бугари PDF Печати Е-пошта
Петок, 17 Ноември 2017 13:16

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ја осудуваат бугарската агресивна политика кон Македонците во Албанија во обидите за нивна асимилација, давајќи им бугарски државјанства и ветувајќи им образование на бугарски јазик. И покрај законот за националните малцинства во кој што Тирана го впиша непостоечкото “бугарско малцинство“ во Албанија, под закана на Софија со вето врз преговорите на Албанија за членство во Европската Унија, Македонците во Албанија упатуваат сериозно предупредување до Софија, дека во Албанија нема бугари освен во бугарската амбасада во Тирана! Македонците во Албанија не се Бугари. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ја осудуваат дводневната посета на потпретседателката на Бугарија, Илијана Јотова, во горанското село Шиштевец на општина Кукс во Северо-источна Албанија каде живеат само Македонци. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ја потсетува бугарската потпретседателка Илијана Јотова дека Македонците во цела Албанија говорат македонски јазик. Македонскиот јазик не е дијалект на бугарскиот јазик! Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ја повикува Владата во Тирана да се откаже од отворање училишта на бугарски јазик за Македонците во областа Гора бидејќи тоа претставува геноцид врз Македонците во Албанија и врз Македонскиот народ во целина. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо кја повикува Владата во Македонија да демонстрира силна грижа за унапредувањето на положбата и правата на Македонците во Албанија, и да не дозволи отварање на бугарски училишта за Македонците во Албанија.


Македонско друштво “Илинден”-Тирана 
Претседател Никола Ѓурѓај


Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо
Претседател Или Халилај


www.ilinden-tirana.com

 
Македонско друштво “Илинден”-Тирана со препораки до владата на Албанија и Македонија PDF Печати Е-пошта
Среда, 15 Ноември 2017 22:43

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ја изразуваат својата загриженост и посочуваат дека се згрозени од положбата на Македонците во областа Голо Брдо и бара од владата на Република Македонија и на Република Албанија на заедничката седница на Владите на Албанија и Македонија која ќе се одржи во Поградец.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ги дава следниве препораки:

1. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо бара од Влада на Република Албанија новиот автопат од Тирана до граничниот премин Блато, Рпеублика Македонија да има крак и да го поврзи и обласата Голо Брдо. Со ова ќе му се помогне на Македонците од областа Голо Брдо бидејќи ќе се зголеми економската соработка меѓу жителите од двете страни на границата, со што економски ќе зајакне и ќе се развива оваа област. Воедно, ќе се овозможи на поголем број туристи да ја посетат областа Голо Брдо која изобилува со природни убавини.

2. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо бара од Влада на Република Албанија и Владата на Република Македнија граничниот премин Џепиште -Требиште Голо Брдо кој беше отворен во мај 2013 година од локален премин од трета категорија да премини на регионален премин од втора категорија. Со ова ќе му се помогне на Македонците од областа Голо Брдо бидејќи ќе се зголеми економската соработка меѓу жителите од двете страни на границата, со што економски ќе зајакне и ќе се развива оваа област.

 

Македонско друштво “Илинден”-Тирана 
Претседател Никола Ѓурѓај


Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо
Претседател Или Халилај


www.ilinden-tirana.com

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 8 од 76